Garnfiskere: CO2-afgiften rammer os lige så hårdt, som den rammer trawlerne

Det er en misforståelse at tro, at man bliver mindre hårdt ramt af CO2-afgiften, hvis man fisker med garn i stedet for trawl

De grønne organisationer tager fejl, når de fremfører, at CO2-afgiften kun er et problem for de danske fiskere, fordi størstedelen af fiskeriet foregår med trawl.

Sådan lyder det fra indehaverne af to af de store garnfartøjer på vestkysten.

– Selvfølgelig bruger vi mindre brændstof, men vores omsætning er altså også tilsvarende mindre. Det følges ad, og derfor er CO2-afgiften lige så problematisk for os, som den er for trawlerne. Det er en misforståelse at tro, at CO2-afgiften kun rammer dem, der fisker med trawl. Den rammer os alle, siger Kenneth Nielsen, der har garnfartøjet L 353 Biscayen i Thorsminde.

Ingen alternativer

Dennis Birnbaum, der har garnfartøjet RI 244 Rikke Høy i Hvide Sande, er enig.

– CO2-afgiften rammer os fuldt ud lige så hårdt, som den rammer trawlerne. Vi fanger ikke nær den samme mængde fisk og har derfor heller ikke nær den samme indtjening. Det er helt hen i vejret at tro, at hvis bare trawlerne omlægger til garnfiskeri, så er problemet løst. Det er det på ingen måde, siger han.

For problemet ved CO2-afgiften handler ikke om, hvilke redskaber man fisker med, men om, at der ikke findes et alternativ til den dieselolie, som både trawlere og garnfartøjer sejler på.

– Det er ikke mere end et par år siden, at vi fik ny motor. I den forbindelse undersøgte vi, om der fandtes noget, der var mere økonomisk end en dieselmotor, men det gjorde der ikke. Derfor købte vi en magen til den gamle, siger Dennis Birnbaum.

– Vi tænker i forvejen meget på, hvor hårdt vi presser gashåndtaget, når vi sejler til og fra fiskepladserne, for det er den eneste indflydelse, vi har på, hvor meget brændstof vi bruger. Vi bidrager i det hele taget gerne til, at fiskeriet skal være grønnere, men det er nødt til at være inden for rimelighedens grænser for, hvad der kan lade sig gøre, siger han.

Udhuler likviditeten

Kenneth Nielsen påpeger, at selv om regeringen nu lægger op til at kompensere fiskerne for CO2-afgiften, så løser det langt fra hele problemet ved afgiften.

– Det udhuler stadig vores likviditet, at vi skal betale afgiften for så bagefter søge om at få pengene tilbage, og det er stærkt problematisk i de perioder, hvor man i forvejen er presset på likviditeten. Jeg synes også, det er ren Ebberød Bank, at det skal gøres på den måde, siger Kenneth Nielsen.