Krise i Faaborg Fjord: Fiskebestand truet af alvorligt iltsvind

Iltsvindet en konsekvens af årtiers kvælstofudledning fra landbruget

Flere danske fjorde, herunder Faaborg Fjord, oplever nu en bekymrende miljøkrise. Fiskerne rapporterer om uklart vand og færre fisk i deres fangster, mens Miljøstyrelsens målinger afslører et alarmerende lavt iltniveau på kun ét milligram ilt per liter, hvilket betegnes som kraftigt iltsvind.

Det skriver TV2 Fyn.

– Hvis man gik på en tilfældig badebro før i tiden, så ville der komme en stime fisk forbi. Det er årevis siden, jeg har set en stime tobiser, som jo er fødefisk for havørred og andre fisk, siger Kim Laursen, der har fisket i området siden 1987.

Årtiers kvælstofudledning

Ifølge Stiig Markager, professor i havmiljø ved Aarhus Universitet, er iltsvindet en konsekvens af årtiers kvælstofudledning fra landbruget.

Annette Christiansen fra Landbrug og Fødevarer anerkender landbrugets rolle i problemet og fremhæver behovet for en grøn omstilling. Den grønne trepart har foreslået en fond på 40 milliarder kroner til at reducere kvælstofudledninger ved at omdanne landbrugsjord og plante skov.

– Vi skal reducere udledningen med cirka 50 procent, og når vi gør det, vil det blive en lille smule bedre år for år. Men det tager 20-30 år, fra vi begynder at gøre noget. Og det er vi altså ikke begyndt på endnu, siger Stiig Markager til TV2 Fyn.

Bøgsted tog med ålefiskere på fjordfiskeri

Folketingsmedlem Kristian Bøgsted (DD) blev bekræftet i, at bestandene af sæler og skarver er alt for store, da han forleden var med to sjællandske...

Bøgsted tog med ålefiskere på fjordfiskeri

Folketingsmedlem Kristian Bøgsted (DD) blev bekræftet i, at bestandene af sæler og skarver er alt...