Dana på togt: Kortlægger fiskebestande og affald i Østersøen

Togtet er en del af det internationale projekt Baltic International Trawl Survey (BITS), som koordineres af Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES)

Foto: DTU Aqua

Fra den 4. til 22. november 2024 er Dana på togt i Østersøen for at indsamle data om fiskebestande.

Togtet er en del af det internationale projekt Baltic International Trawl Survey (BITS), som koordineres af Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES). BITS-projektet gennemføres af forskningsinstitutter fra landene omkring Østersøen, herunder Danmark, og finder sted to gange om året, oplyser DTU Aqua på deres hjemmeside.

Fokus på central del af Østersøen

Fokus for Danmarks del af togtet er at undersøge fiskearterne i den centrale del af Østersøen, især bundfisk som torsk, rødspætte, ising og skrubbe.

Forskerne indsamler data om fiskebestandenes udvikling ved hjælp af dybdestratificerede trawlfangster og supplerende målinger af vandets iltindhold, temperatur og saltholdighed.

Holder også øje med affald

Udover fisk undersøger forskerne også havets affald. Alt indsamlet affald registreres og bidrager til en international database, der hjælper med at kortlægge udviklingen af forurening i havet.

De indsamlede data analyseres og samles af ICES og bruges til at rådgive myndighederne om fiskebestandenes tilstand.

Disse resultater hjælper med at fastsætte fiskekvoter og regulere fiskeriet for at beskytte havmiljøet og sikre bæredygtigt fiskeri i fremtiden.

Massiv forurening med mikroplast i Limfjorden

Forureningen udgør en alvorlig trussel mod økosystemet, da mikroplast kan ændre fødekæder, skade marine arter og forstyrre biodiversiteten

Massiv forurening med mikroplast i Limfjorden

Forureningen udgør en alvorlig trussel mod økosystemet, da mikroplast kan ændre fødekæder, skade marine arter...