Resultater i ny Epinion-undersøgelse kalder på handling

En ny undersøgelse viser, at det er en udfordring at finde kvalificerede medarbejdere til virksomheder i den maritime industri

Skagen Havn. Pressefoto

Det er en udfordring for virksomhederne i den maritime industri at finde nok kvalificerede medarbejdere, og der skal en fokuseret indsats til for at imødekomme fremtidens beskæftigelsesbehov.

Det fastslår undersøgelsen ”Arbejdskraft og kompetencebehov i den maritime industri” fra Epinion, som dels har afdækket den aktuelle situation blandt Danske Maritimes medlemmer og dels vurderer en række nøgletal for medarbejdersammensætningen i den maritime industri, fx uddannelse, køn og alder.

Hovedkonklusionerne er, at medlemsvirksomhederne forventer at efterspørge mere specialiseret arbejdskraft i fremtiden, at mange har udfordringer i rekrutteringen af kvalificerede medarbejdere, og at den fremtidige rekrutteringsudfordring skærpes af øget vækst.

Danske Maritime har allerede igangsat en række initiativer, der skal understøtte behovet for rekruttering, men ser også et behov for politisk understøttelse samt øget samarbejde med uddannelsessektoren.

Handling påkrævet

Undersøgelsen understøtter, at vi står på en brændende platform, der kræver handling. Der er brug for en bredspektret indsats, som afspejler, at den maritime industri ser ind i en fremtid med fortsat øget vækst, øget behov for tekniske og højt specialiserede kompetencer og en stadigt stigende rekrutteringsudfordring. Som et at Danmarks primære erhverv skal vi lykkes!

Danske Maritime har længe arbejdet for at understøtte den maritime industris kompetencebehov, og er i gang med at intensivere en række indsatser, der blandt andet skal udbrede kendskabet til og skabe interesse for uddannelser målrettet den maritime industri og job i den maritime industri. Vi arbejder tæt sammen med medlemsvirksomheder, uddannelsesinstitutioner, politikere og indgår i en række partnerskaber. Vores initiativer spænder bredt og adresserer alle niveauer fra de helt unge i grundskolen til de færdiguddannede – og vi arbejder på af få alle med, for der er brug for alle! Vores initiativer omfatter derfor også bl.a. praktiksamarbejder, undervisningsmateriale, partnerskaber for at fremme diversitet og interessen for de tekniske fag, indsats for udsatte unge, rollemodeller, karriereevents og meget mere.

Danske Maritime en række konkrete anbefalinger og vil politisk arbejde for, at:

  • Der nedsættes et Nationalt Kompetenceråd
  • Samarbejdet mellem uddannelsesinstitutioner og virksomheder styrkes
  • Der arbejdes for lige kønsfordeling på de tekniske fag
  • Særlig indsats for unge uden uddannelse og beskæftigelse
  • Adgangen til udenlandsk arbejdskraft gøres nemmere

Undersøgelsen kan ses her: https://danskemaritime.dk/wp-content/uploads/2024/07/Arbejdskraft-og-kompetencebehov-i-den-maritime-industri-2024.pdf

Asger Christensen er bekymret over valg af kommissær

Fiskerispørgsmål risikerer at drukne i spørgsmål om miljø, vurderer Asger Christensen

Asger Christensen er bekymret over valg af kommissær

Fiskerispørgsmål risikerer at drukne i spørgsmål om miljø, vurderer Asger Christensen