DTU Aqua Professor: Muslingefiskeri fører ikke til iltsvind og fiskedød

Muslingefiskeriet ved Thisted Bredning er ikke årsag til det massive iltsvind og de mange døde fisk

Undersøgelser af iltforholdene i Thisted Bredning viste tegn på iltsvind flere steder. Kortudsnit fra Google Maps

Muslingefiskeriet er ikke skyld i iltsvind og deraf følgende fiskedød ved Thisted Bredning.

Det konkluderer professor Jens Kjerulf Petersen fra DTU Aqua efter en forespørgsel fra TV MIDTVEST.

Han bekræfter, at muslinger har en rensende effekt, da de filtrerer vandet for mikroplankton og i sidste ende har en gavnlig effekt for mængden af iltsvind.

Alligevel kan muslingefiskeriet ved Thisted Bredning ikke forklare det massive iltsvind og de mange døde fisk, lyder konklusionen fra Jens Kjerulf Petersen. Det var 17. juni, at der blev fundet en stor mængde døde fisk på kyststrækningen ved Thisted, og mellem 9. og 13. juni fandt lokale fiskere døde hummere på vestsiden af Mors.

Fiskeriets betydning er ubetydelig

Jens Kjerulf Petersen fastslår overfor TV MIDTVEST, at muslingeskibes skrab af havbunden ikke i sig selv medvirker til iltsvind.

– Det ville kræve, at man skraber virkelig store arealer. Derudover står vandet ikke stille. Der er en konstant tilførsel af nyt vand. Derfor er fiskeriets betydning ubetydelig, fastslår Jens Kjerulf Petersen.

Han peger på, at iltsvind i de indre farvande opstår som følge af kvælstofudledning fra især landbruget, der fører til algeopblomstring.

Bøgsted tog med ålefiskere på fjordfiskeri

Folketingsmedlem Kristian Bøgsted (DD) blev bekræftet i, at bestandene af sæler og skarver er alt for store, da han forleden var med to sjællandske...

Bøgsted tog med ålefiskere på fjordfiskeri

Folketingsmedlem Kristian Bøgsted (DD) blev bekræftet i, at bestandene af sæler og skarver er alt...