Vestgrønland: Rejekvote Sænkes med 12,5 procent i 2025

Til trods for det markante fald i rådgivningen vælger den grønlandske regering ikke at følge anbefalingen fuldt ud

Arkivfoto

Naalakkersuisut, Grønlands regering, foreslår at reducere den vigtige rejekvote for Vestgrønland med 12,5 procent i 2025.

Dette sker som reaktion på den seneste videnskabelige rådgivning, der anbefaler en markant nedsættelse af fangstmængden til 80.000 tons, oplyser det grønlandske medie Sermitsiaq

Til sammenligning lød anbefalingen for blot to år siden på 110.000 tons.

Til trods for det markante fald i rådgivningen vælger Naalakkersuisut ikke at følge anbefalingen fuldt ud. I stedet foreslår regeringen en kvote på 89.687,5 tons. Dette er i overensstemmelse med forvaltningsplanen for rejer i Vestgrønland, der fastsætter, at kvoterne maksimalt kan variere med 12,5 procent fra år til år.

Naalakkersuisut forventer, at kvoten kan bringes i overensstemmelse med den videnskabelige rådgivning i 2026, såfremt rådgivningen ikke falder yderligere til næste år.

Østgrønland ramt af usikkerhed

Også kvoten for Østgrønland står til at blive nedsat, men her når Naalakkersuisut ikke i nærheden af den videnskabelige anbefaling. Departementet for Fiskeri og Fangst fremhæver, at biomassen i Østgrønland er faldet under det optimale niveau, samtidig med at fiskeriet overstiger den optimale fiskeridødelighed.

Dette har medført, at bestanden er kommet under referencepunktet, hvilket betyder, at biomassen er reduceret til under 80 procent af det optimale niveau.

Dog er rådgivningen om rejebestanden i Østgrønland behæftet med stor usikkerhed, da der stadig er mange ukendte faktorer. Departementet bemærker, at der derfor tages forbehold i fastsættelsen af kvoten for Østgrønland.