Makrelfiskeriet under pres: Færøernes kvote skåret med 48 procent

Arkivfoto

En ny kyststatsaftale mellem Færøerne, Norge og Storbritannien, indgået i juni 2024, har resulteret i en betydelig reduktion af den færøske makrelkvote.

Kvoten for 2024 er 48 procent lavere end året før, og de næste tre år vil Færøerne kun få 12 procent af den samlede makrelkvote.

Dette – og meget mere – kan man læse i den nye rapport for efteråret 2024, som Færøernes økonomiske råd netop har offentliggjort.

Makrelbestand bliver overfisket

Tidligere har Færøerne, Norge og Storbritannien – oftest kaldet kyststaterne i forbindelse med fiskeriet efter makrel – selv fastsat deres kvoter, hvilket førte til overfiskning.

I 2023 var overfiskningen omkring 40 procent, men med den nye aftale forventes det at falde til 30 procent.

ICES anbefalede en 5 procent reduktion af den samlede kvote i 2024 på grund af faldende makrelbestande, og den nye aftale tilgodeser denne anbefaling.

Åbner for nye muligheder

Aftalen åbner dog også op for nye muligheder. Færøske fiskere kan nu fange makrel af bedre kvalitet i norske og britiske farvande, hvilket kan sikre bedre priser.

Samtidig gør geopolitiske usikkerheder det russiske marked, som hidtil har været afgørende for færøsk eksport, mere uforudsigeligt.

Derudover skal en del af fangsten i norske farvande sælges gennem norske auktioner, hvilket kan mindske aktiviteten i færøske havne.

DTU: Muslingefiskerne har ingen incitamenter til at fiske med større motorkraft end det tilladte

Muslingefiskerne i Limfjorden blev beskyldt for at snyde med deres motorkraft, men de har ingen incitamenter til at gøre det, fastslår DTU Aqua

DTU: Muslingefiskerne har ingen incitamenter til at fiske med større motorkraft end det tilladte

Muslingefiskerne i Limfjorden blev beskyldt for at snyde med deres motorkraft, men de har ingen...