MSC-certificeringen, der skal sikre bæredygtigt fiskeri, får nu lidt modstand i Norge.
En ny rapport fra norske Nofima viser, at prisgevinsten fra MSC-certificeringen for norske fiskeres vedkommende enten er minimal – eller slet ikke eksisterer. Det skriver det norske medie Kystmagasinet.
Nofima er et norsk fødevareforskningsinstitut, der udfører forskning og udvikling for akvakulturindustrien, fiskeindustrien og fødevareindustrien.
Udfordrer hovedidé bag certificering
Ifølge seniorforsker Geir Sogn-Grundvåg, der står bag undersøgelsen, opnår mange fiskerier ikke en økonomisk gevinst af MSC-certificeringen, og fangstleddet – som betaler for certificeringen – får ikke del i eventuelle højere pris for fisken.
Dette udfordrer hovedideen bag certificeringen: At forbrugernes præference for bæredygtige produkter skulle føre til højere priser og dermed incitamenter til bæredygtigt fiskeri.
Mens MSC-certificeringen stadig er vigtig for visse arter på udvalgte markeder, viser rapporten, at certificeringen ikke nødvendigvis resulterer i højere priser overalt. Dette kan på sigt true tilslutningen til MSC-ordningen fra fiskere, der ikke ser de forventede økonomiske fordele.