Atlanto-Skandinaviske sild og blåhvilling suspenderes fra MSC

MSC vurdererer, at Atlanto-Skandinaviske sild og blåhvilling fiskeriet vil blive suspenderet fra MSC-programmet fra 30. december 2020
02 dec 2020

Fra nytår bliver der trykket på pause for MSC-certificeringen af Atlanto-Skandinaviske sild og blåhvilling.

MSC vurderer, at fiskene suspenderes fra bæredygtighedscertificeringen, og de kan således ikke længere sælges som ‘MSC-certificeret’ eller bærer det blå MSC-mærke. 

Det sker fra den 30. december. Altså er julesilden sikret - og så er der selvfølgelig også andre sildebestande, som fortsat er certificeret, herunder Nordsøen. 

Suspensionen berører otte certifikater, der dækker fiskeriet fra kyststater som EU, Norge, Island, Rusland, Færøerne, Grønland og Storbritannien. 

 

Lever ikke op til MSC-standard

Årsagen til fiskeriets suspension er manglen på en international aftale om, hvordan man styrer fangstniveauer mellem de forskellige nationer.

- Det faktum, at kyststaterne, der i fællesskab forvalter bestandene, ikke har været i stand til at blive enige om en fordeling af kvoterne, er skuffende. Men når et fiskeri ikke lever op til MSC's krav til bæredygtigt fiskeri, skal det heller ikke certificeres, siger Linnéa Engström, programdirektør for MSC i Skandinavien og Østersøregionen.

 

50 procent af sildefangsten

Det Atlanto-skandinaviske sildefiskeri lander mellem 600.000 og 700.000 tons om året.

Det svarer til ca. 50 procent af den samlede MSC-certificerede sildefangst, der landes årligt. MSC-mærket sild sælges til forbrugere via supermarkeder og fiskehandlere i hele Europa.

Landingerne af de blåhvillinger, der suspenderes, anvendes overvejende til at producere fiskemel til opdrættet laks. En lille mængde sælges derudover som surimi til forbrugere i Japan, Australien og Frankrig.

Læs mere om:

Flere Nyheder