Britisk fiskeindustri protesterer mod Brexit

Lastbiler fyldt med fisk og skaldyr er kørt til London for at protestere mod de bøvlede Brexit-regler for eksport fra Storbritannien til EU
af Claus Kirkegaard
19 jan 2021

Den glidende eksport af blandt andet fisk og skaldyr fra Storbritannien til EU er nu en saga blot, efter briterne fra 1. januar 2021 endegyldigt er ude af EU.

Det har betydet en væsentlig bureaukratisk byrde for britiske eksportører, og det har også ramt de britiske fiske- og skaldyrseksportører, som er klar til at protestere og råbe politikerne i London op, skriver Fødevarewatch.

Mandag kørte lastbiler med fisk fra Skotland og sydengelske Devon til det politiske centrum i London, fordi eksportørerne føler sig fanget i det nye bureaukrati med udfyldelse af hundredevis af dokumenter og sundhedsdokumentation bare for at få varer fra Storbritannien til EU.

Det har ført til forsinkelser og aflysninger af eksportordrer, fordi eksportørerne frygter, at de dyre laster med fisk og skaldyr bliver hængende i tolden og dermed bliver fordærvede, inden de når frem til kunden.

Det rammer en branche, der i forvejen har det hårdt på grund af Corona. De sydeuropæiske markeder samt restaurationsbranchen er ramt hårdt, hvilket har betydet et betydeligt fald i efterspørgslen på netop fisk og skaldyr.

Bøvlet med eksportdokumenter og sundhedsdokumentation efter nytår har derfor ifølge branchen haft økonomiske konsekvenser hele vejen gennem fødekæden.

Flere Nyheder