Sygdom spreder sig blandt vildlaks

Lystfiskere rapporterer om vildlaks og havørreder med sår i hoved og på bug. Forskere frygter en ny virus, men mistænker også sælen for at stå bag

En fiskesygdom ser ud til at sprede sig i de danske vandløb. Det er især vildlaks, det går ud over, men de seneste uger er der også rapporteret om syge havørreder, skriver Berlingske.

– Vi har fået temmelig mange henvendelser fra lystfiskere i Jylland, der har indsendt billeder af laks med sår. Vi har også fået en del billeder af havørreder med lignende symptomer,« siger professor Niels Jørgen Olesen fra DTU Aqua til avisen.

Sæl-angreb
De særlige kendetegn er, at fiskene har sår i hoved eller bug, som forskerne fra DTU Aqua frygter kan være en ny virus. De er dog også åbne for, at det kan være fiskernes plage nummer 1, sælen, der er årsag til de udbredte sår blandt vildlaksen og havørreden.

– Vi undersøger, om der er tale om en ny sygdom, en virus eller en bakterie, der er blevet særlig aggressiv. Det kan også være infektioner, der stammer fra sælbid på grund af en voksende sælbestand,« siger Niels Jørgen Olesen.

Danmarks Fiskeriforening: Sådan får vi et grønnere fiskeri

Danmarks Fiskeriforening holder fredag generalforsamling i Hirtshals, hvor foreningen fremlægger sine bud på en grøn omstilling af fiskeriet

Danmarks Fiskeriforening: Sådan får vi et grønnere fiskeri

Danmarks Fiskeriforening holder fredag generalforsamling i Hirtshals, hvor foreningen fremlægger sine bud på en grøn...