MSC: Tobis er bæredygtigt

Al dansk fiskeri efter tobis kan igen i år landes med det blå MSC-mærke

Ligegyldig om tobis er fanget i område 1, 2, 3 eller 4, så kan den blære sig med det lille blå MSC-logo. Tobisfiskeriet er nemlig igen fuldt ud certificeret som bæredygtigt, så der kan produceres masser af bæredygtigt fiskemel og fiskeolie i Danmark. 

Område 1 og område 2, som er to yderst vigtige områder for tobisfiskeriet, har ellers været suspenderet fra MSC-ordningen siden anden halvår af 2019. Altså uden for tobissæsonen. 
– Tobis er en kortlivet art, og forvaltes derfor anderledes end mange andre af vores MSC-certificerede fisk. Dette skaber en del udfordringer i forhold til at passe den ind i MSC’s ret rigide standard, og derfor ser vi ofte, at fiskeriet glider ind og ud af certificering, forklarer Sofie Smedegaard Mathiesen, biolog og ansvarlig for MSC-certificeringen hos Danmarks Fiskeriforening:

– Det er ret frustrerende, da det medfører flere omkostninger, og det er mere tidskrævende at vedligeholde certificeringen. Samtidig er det også en udfordring at forklare det til opkøbere, forbrugere osv., når fiskeriet nærmest yoyo-agtigt hopper ind og ud af MSC-certificering.

Heldigvis er suspenderingen altså nu ophævet. 
Dermed ikke sagt, at fiskerne kan hvile på laurbærrene. Der er en række krav og betingelser til deres fiskeri, for at det fortsat kan være certificeret som bæredygtigt under MSC’s standard. Bl.a. er der en række områder ved Dogger Banke, som fiskerne skal undgå, da de står til at blive lukket pga. Natura 2000. Dertil kommer en forvaltningsplan og krav om, at udvalgte fartøjer sender billeder ind af deres trawl, når den hales ind. Flere detaljer og koordinator er på vej til tobisfiskere og lokalforeninger.

Danmarks Fiskeriforening og Danmarks Pelagiske Producentorganisation har sammen MSC-certificeringen af tobis.