Torskeplanen går i luften 15. august

Ny torskeplan for Nordsøen og Skagerrak er nu klar

15. august går en national torskeplan, som skal beskytte fisken i Nordsøen og Skagerrak, i luften. Planen er nu klar, og beskrevet i “Bekendtgørelse om tiltag for beskyttelse af torskebestanden i Nordsøen og Skagerrak” – læs den lige her. 

EU havde oprindeligt lagt op til at lukke for fiskeri i en række områder, medmindre man levede op til en række strenge og urimelige krav til bifangst og redskaber. Men der var også en mulighed for at lave en national torskeplan – og det er netop den, som nu er klar. 

Her lægges der op til, at fiskerne må drive fiskeri i de udvalgte områder, hvis de kan dokumentere, at de har et tilstrækkeligt kvotegrundlag. Med planen kan man også få lov til at fiske, hvis man benytter selektive redskaber.  

– Det er en plan, hvor der i stort omfang er sket et samarbejde, og hvor den grundlæggende filosofi er, at man skal have sit kvotegrundlag i orden. Planen sikrer, at fiskerne kan fortsætte med at fiske uden at skulle bruge redskaber, som vil reducere rentabilitet i dansk fiskeri betydeligt, forklarer Kenn Skau Fischer, direktør i Danmarks Fiskeriforening, som over sommeren har haft et godt samarbejde med myndighederne og ministeren om planen:

– Vi har fået ansvar, dialog og samarbejde. Men vi har ikke fået alt, som vi gerne vil have det. 

Bl.a. er der stadig krav om, at man ikke må have landet 90 procent af sin torskekvote, hvis man vil fiske i områderne. Danmarks Fiskeriforening havde ellers opfordret myndighederne til at fjerne dette, da det kan medføre, at Danmark ikke får opfisket torskekvoten.

Eksperter anbefaler at afskaffe særligt fradrag for erhvervsfiskere

Ekspertgruppe anbefaler i en ny rapport, at fradrag ved påbegyndte havdage for erhvervsfiskere bør afskaffes

Eksperter anbefaler at afskaffe særligt fradrag for erhvervsfiskere

Ekspertgruppe anbefaler i en ny rapport, at fradrag ved påbegyndte havdage for erhvervsfiskere bør afskaffes