Fiskeri
Tænk dig om, før du eksperimenterer med et helt erhverv

Tænk dig om, før du eksperimenterer med et helt erhverv

Medlemsmødet er i gang, hvor Danmarks Fiskeriforenings formand Svend-Erik Andersen og de 300 fiskere siger nej til kamera
31 jan 2020
Medlemsmødet er i gang, hvor Danmarks Fiskeriforenings formand Svend-Erik Andersen og de 300 fiskere siger nej til kamera
31 jan 2020
Formand Svend-Erik Andersen og fiskerne siger nok er nok. Kameraovervågning er ud over alle grænser

Flere hundrede fiskere har fundet vej til Aalborg. De er sågar delt i to sale, men sådan må det uomtvisteligt være, når fiskeriministeren foreslår kameraovervågning i Kattegat. Fiskerne er på barrikaderne.

- Fremmødet bekræfter, at mødet er nødvendigt, og at der er stor, stor frustration i dansk fiskeri omkring, hvor regeringen og Folketinget vil hen med dansk fiskeri, påpeger formand for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen i sin velkomst, hvor der blev taget stærkt afstand fra kamera.

Dansk fiskeri står i en hårdt presset situation med faldende kvoter, Brexit og regler på regler. Kamera er dråben, der får bægeret til at flyde over:

- På fiskernes vegne vil jeg gerne bede dig tænke dig grundigt om, før du begynder at eksperimentere med erhvervet. I en tid hvor udfordringerne vælter ned over os! Kære minister, kig dig omkring. De ser måske bryske ud, men de er nervøse og bekymrede. De kan ikke forstå, hvorfor vi i Danmarks skal udskammes. Nogle er kommet dertil, at de er klar til at forlade erhvervet. Det er dråben.

- Men at eksperimentere med dansk fiskeri, det er netop, hvad vores fiskeriminister Mogens Jensen og hans embedsfolk har tænkt sig at gøre helt ud af det blå: man vil som eneste EU-land påtvinge danske fiskere, at de skal have deres fiskeriaktiviteter kamerakontroleret 24-7.

Fra formanden til ministeren

For det første er den danske enegang om kameraovervågning en ubehagelig mistænkeliggørelse af dansk fiskeri. Det hjælper kun til at skade dansk fiskeris ry og omdømme i EU yderligere, at man åbenbart finder det nødvendigt at haste kameraovervågning igennem, inden man overhovedet i EU er blevet enige om det hensigtsmæssige i kameraovervågning som del af fiskerikontrollen i EU.

For det andet så har vi siden ministerrådsmødet i december hørt mange søforklaringer for, hvorfor kameraovervågning er nødvendigt. Til det vil jeg blot sige: Kære Minister – hvis det her drejer sig om andet end at undgå lidt ballade på Christiansborg, så tag da en dialog med erhvervet om det konkrete problem, som man mener, skal løses. Man får ikke flere torsk ved kameraovervågning i Kattegat – man får færre fartøjer i fiskeriet, færre aktive havne og færre arbejdspladser.

For det tredje så vil jeg gerne opfordre ministeren til, at han lytter nøje til, hvad der bliver sagt på mødet i dag. Du er fiskerierhvervets minister og en af dine fornemmeste opgaver bør være at være i dialog med det erhverv, som du er ansvarlig for.

Læs mere om:

Flere Nyheder