Fiskedød i Limfjorden skyldes forurenet sediment

I marts var der pludselig mange døde sild i den vestlige del af Limfjorden. Alger og parasitter fik skylden, men er det hele sandheden?

Limfjorden skal være undervisningslokale for børn og unge på Mors, så de kan blive klogere på naturen i fjorden. Foto: Arkiv

Da det pludselig vrimlede med døde sild i Limfjorden, var teorierne mange. Alger, virus og parasitter fik skylden, men den køber Bjarne Hansen fra Thyborøn ikke. 

I et læserbrev i Folkebladet Lemvig peger han på forurening netop der, hvor sild og brisling har deres rute: 

– Fænomenet begyndte, efter min overbevisning, i vinteren 2020 i februar måned, da man var færdig med at dumpe sediment/sand fra sejlrende Sælhundeholm Løb, som går fra Thyborøn og ned forbi Rønland til Nissum Bredning.

Da Miljøstyrelsen skulle give tilladelse til dumpningen/bypass af sandet i Nissum Bredning, oplyste de ellers, at der ikke var nogen forurening i området, og at sandet var at betragte som rent hav-sand. Det undrer Bjarne Hansen, for i lokalområdet ved stortest alle, at der er forurening, som stammer tilbage fra Cheminova.

– Området, vi snakker om, er aldrig blevet undersøgt til bunds. Området ligger øst for svovldepoterne, som man ved siver ud til Limfjorden, men ingen ved med bestemthed, hvor langt det er nået i grundvandet.

Bjarne Hansen opfordrer derfor alle til at glemme teorierne om alger, virus og parasitter, og at området bliver undersøgt:

– Lad os få undersøgt området mellem Rønland, Sandø og Sælhundeholm Løb, så vi er sikre på, at I ikke ligger og flytter rund på de tungmetaller/kviksølv og pesticider, som man fandt i juni 2001.