Kamera får jorden til at gynge under fiskeriet

Kritisabelt, utrygt og skaber stor usikkerhed, lyder det fra DFPO, efter 15 fartøjer er udpeget til kameraprojekt.

Det er intet mindre end helt urimeligt og dybt kritisabelt, at 15 fiskefartøjer i Kattegat nu er udpeget til at skulle installere kamera ombord. Ministerens kameraprojektet har ingen gang på jord, og for de berørte fiskere er fremtiden nu om noget usikker.

Sådan lyder det fra Danmarks Fiskeriforening, efter at 15 fiskefartøjer i Kattegat i dag officielt har fået besked om, at de er udvalgt. De har modtaget en såkaldt orienteringsskrivelse fra Fiskeristyrelsen.

– Det helt urimeligt, at de 15 fiskefartøjer nu får en orienteringsskrivelse. For det første er der stadigvæk ikke noget juridisk grundlag for at installere kamera på disse fartøjer, og for det andet har myndigheder nu skabt kæmpe usikkerhed om fremtiden for de berørte fiskere, siger formand for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen.

Hvordan er fartøjet stillet som følge af orienteringsskrivelsen? Følger kravet om montering af kamera fartøjet eller ejeren? Hvad sker der, hvis man sælger sine kvoter i Kattegat? Hvad sker der, hvis man nægter at tage kamera ombord? Hvordan er man stillet, hvis kravet om kamera påvirker fartøjets værdi?

Spørgsmålene er mange, og Danmarks Fiskeriforening opfordrer i et åbent brev deres medlemmer til at rette direkte henvendelse til fiskeriminister Mogens Jensen, fiskeriordførere og lokale folkevalgte for at fortælle om deres situation.

Orienteringsskrivelsen er sendt, uden at hjemmelsgrundlaget for kameraprojektet er på plads. Der er en henvisning til en bekendtgørelse, der end ikke har været i høring. Fiskerne er altså endt i en juridisk gråzone, hvor de ikke engang har mulighed for at klage.

– Det er hovedrystende, at Fiskeristyrelsen søsætter et projekt, uden at have nogen som helst ide om, hvordan kameraovervågningen skal administreres, og hvordan fiskernes grundrettigheder skal beskyttes. Derfor kommer vi med en juridisk rapport, der forhåbentligt kan åbne danske politikeres øjne og få dem til at erkende, at videoovervågningen er helt ude af proportioner, siger Svend-Erik Andersen.