Tarzansyndromet skal lægges til kaj

Når overmod og overdrevet tro på egne evner tager over for fornuften, kan det føre til alvorlige ulykker

Overmod. Overdrevet tro på egne evner. Dumdristighed. Kært barn har mange navne, men i fiskeriet kan overmod have alvorlige konsekvenser.

Claus Henry Hansen, der er forstander på fiskeriskolen i Thyborøn, fortæller, at det han ser som den største risikofaktor for de unge lærlinge, der kommer i praktik på havet, er et – til tider lidt for stort – ønske om at bevise sit værd.

– Generelt hersker der i fiskeriet en tendens til, at man helst ikke vil vise svaghed, eller signalere, at man er bange. Og i mange tilfælde kan tro på egne evner være en styrke, men når man arbejder på havet, er det vigtigt, at man forholder sig til de risici, der er forbundet med arbejdet. For de arbejdsopgaver man bliver udsat for, er langt hen ad vejen de samme, men de omstændigheder, de udføres under, kan være meget forskellige, lyder det fra Claus Henry Hansen.

Set med hans briller, er det derfor essentielt for elevernes egen sikkerhed, at de respekterer de begrænsninger, de møder i deres arbejdsopgaver.

– Dét, der skaber grundlag for en ulykke i fiskeriet, er ofte en række uheldige omstændigheder. Ulykkerne sker sjældent, når vejret er godt, og alt går efter planen. Men eleverne har ikke erfaringen til at identificere, hvornår det kan være forbundet med en øget risiko at udføre en arbejdsopgave. Måske har eleven tidligere løst en lignende opgave uden problemer, men når skibet vipper 40 grader fra side til side, når dækket er glat, og grejet er presset, så kan selv den mest simple opgave gå hen og blive farlig. Derfor tror jeg også, at det bedste vi kan gøre, for at nedbringe antallet af ulykker, er at få pillet tarzansyndromet af eleverne. Vi skal have dem til at forstå, at de ikke skal træffe beslutninger på egen hånd, og når skipper ikke giver dem ansvaret for at løse en opgave, så er det ikke fordi, han ikke har tillid til deres evner, men nærmere et spørgsmål om, at han har deres sikkerhed for øje, siger Claus Henry Hansen.

Han opfordrer derfor til, at tarzansyndromet bliver på kajen, når fiskerne træder ombord på skibet.

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene er forsvundet i de indre farvande

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene...