Samarbejder om opdræt af pighvar

Nyt projekt skal give flere pighvar i Storebælt og være med til at holde balancen i økosystemet

Et hold bestående af erhvervsfiskere, forskere fra Fjord&Bælt, forskere fra DTU Aqua og gourmetrestauranten Rudolf Mathis i Kerteminde er gået sammen i et projekt, der skal være med til at få bestanden af pighvar i Storebælt til at vokse over de næste år. Det skriver Fyens Stiftstidende. 

– Vores fælles mission er at hjælpe bestanden af pighvar på fode igen. Til næste forår vil en kombination af erhvervsfiskere og fritidsfiskere hjælpe os med at indsamle 40-50 moderpighvar, som skal stryges for æg og derefter opfostres hos os til de er cirka 6-7 centimeter store, hvor vi kan sætte dem ud igen, fortæller Mette Thybo, der er direktør på Fjord&Bælt i Kerteminde.

Centeret har netop modtaget 500.000 kroner fra Lag Mank-puljen til formålet, og det skal nu indrettes med nye akvarier, så gæsterne kan følge pighvarrens livscyklus og studerende, og skoleklasser kan lære om fisken.

-Vi vil også lave en Pighvarens Dag i forbindelse med indsamlingen af moderfisk, hvor Puk Larsen fra Rudolf Mathis blandt andet vil komme og tilberede fisken, fortæller Mette Thybo.

Projektet skal både sørge for, at der kommer flere pighvar i Storebælt til glæde for fiskere og forbrugere. Men de skal også være med til at holde økosystemet i balance.

– Flere steder er havets økosystem presset af forskellige årsager. Blandt andet er en del af de store rovfisk forsvundet fra kystområderne de senere år. Da pighvarren er blandt de rovfisk, som er øverst i fødekæden, er den vigtig for at holde økosystemet i balance. Med projektet her styrker vi bestanden af pighvar lokalt på Fyn. Pighvarren vil nemlig blive i det område den ” bor i,” så længe økosystemet er i balance, og der er føde nok, fortæller Mads Christoffersen, fiskeplejekonsulent, DTU Aqua.

Flere andre steder i landet arbejder man også på at redde pighvaren. I juni blev 6500 små pighvar kørt med lastbil fra Venø i Limfjorden til Vedbæk Havn, hvor de blev sluppet løs i Øresund. Det foregik i et samarbejde mellem Dansk Sportsfisker Forening og DTU Aqua.

På Bornholm lykkedes det også for forskere fra DTU Aqua at udsætte pighvaryngel i starten af oktober efter flere års tilløb.

Det kan du læse mere om her

Bundgarnsfiskere har genudsat tonsvis af stenbidere

Selv om de har begrænset deres fiskeri markant, har bundgarnsfiskere på Djursland måttet genudsætte meget store mængder stenbidere

Bundgarnsfiskere har genudsat tonsvis af stenbidere

Selv om de har begrænset deres fiskeri markant, har bundgarnsfiskere på Djursland måttet genudsætte meget...