Blæksprutte, muslinger og østers kan man spise med god samvittighed. Både hvis man ønsker at spise sundt, men også hvis fokus er på at vælge fødevarer med et lavt klimaaftryk.
Men udover at være sundt for krop og klima, så gemmer blæksprutte, muslinger og østers også på en helt særlig smag, som vores krop eftertragter. Nemlig Umamismagen.
Og umamismagen kan faktisk være en vigtig brik til at få flere danskere til at spise mere grønt. For selvom alle argumenterne er for, at vi skal spise mere grøn og klimavenlig kost, så hjælper det ikke meget, hvis ikke maden smager godt. Og her kan bløddyr som blæksprutte, muslinger og østers vise sig at have et uudnyttet potentiale. De tilfører nemlig ikke blot det grønne måltid animalsk protein, men også et smagsboost af umami.
Det fremgår af en artikel, der er udgivet i magasinet Dansk Kemi. Her konstateres det ligeledes, at limfjordsøsters rummer et meget højere niveau af umami, end den invasive stillehavsøsters.
Om Umami
Umami er japansk og betyder "det lækreste af det lækre".
Umami er en grundsmag ligesom surt, salt, sødt og bittert, men den kan være svær at sætte ord på og genkende. Umami giver oplevelsen af mundfylde, kødkraft og velsmag.
Der er umamismag i fx bacon, ketchup, parmesan, asparges og hønsekødssuppe. Umami er primært smagen af aminosyren glutamat og/eller frie nukleotider (byggesten til RNA og DNA).
Smagen af umami er et signal til kroppen om, at maden indeholder protein, som kroppen skal bruge.
Der er især meget umamismag i mad, hvor glutamat er tilstede sammen med frie nukleotider, fx lagret parmesan, makrel i tomat, tørret, saltet og røget kød og fisk, og retter, hvor kød og grønsager er kogt sammen.
Kilde: Smagforlivet