Man skal ikke være en pivskid, hvis man vil fiske

Oliver Mikkelsen Kloster på 19 år ser optimistisk på sin fremtid som fisker, så han har købt en fiskekutter

– Planen er at jeg skal fiske efter jomfruhummere i Skagerrak, fortæller Oliver Mikkelsen Kloster, der har købt fiskekutteren HG 75 Nikoline – i en vældig fart.

For blot tre måneder efter han modtog det Blå Bevis og kunne kalde sig uddannet erhvervsfisker fra Fiskeriskolen, kan han nu også kalde sig fartøjsejer. Hvis alt går efter planen, skal hans nye fiskekutter sejles fra Hirtshals til Thyborøn – forhåbentlig er det allerede sket, når du læser avisen. Her skal båden have sit nye navn og kendingsnummer, og så skal Oliver Mikkelsen Kloster i gang med at fiske, så han kan lære sin nye fiskekutter at kende.

Navnet vender vi tilbage til.

 

Født til fiskeri

Det kom nok ikke rigtigt bag på nogen, at Oliver Mikkelsen Kloster gerne vil være fisker, for den unge mand fra Harboøre er flasket op med fiskeri, og både hans far og brødre er fiskere. Lige så længe Oliver kan huske, har det været fiskeriet han brændte for. Men én ting er at elske livet som fisker, noget helt andet er at turde investere i fiskeriet og ovenikøbet i en tid, hvor mange garvede fisker melder ud, at de er bekymrede for fremtiden. Den bekymring smitter dog ikke af på Oliver Mikkelsen Kloster, der har den faste overbevisning, at man skal turde gå efter sine drømme. Og når drømmen altid har været at få egen kutter, så må man investere, når muligheden er der.

– Jeg overvejede at tage hyre, efter at jeg blev færdig på skolen, men det har altid været min plan, at jeg ville have mit eget skib, så hvorfor ikke bare springe ud i det?, lyder det optimistisk fra den unge fartøjsejer.

Et hyggeligt hummerfiskeri

I Olivers Mikkelsen Klosters familie har det nærmest været en tradition, at man fiskede efter rødspætter. Men traditioner er til for at blive brudt, og den unge skipper har nu kastet sin kærlighed på jomfruhummerfiskeriet.

– Jeg tror, det med hummere er en smagssag – enten kan man lide at fiske efter hummere, eller også så kan man ikke. Jeg synes, det er hyggeligt at fiske efter hummere, konstaterer Oliver Mikkelsen Kloster.

Han stiftede første gang bekendtskab med hummerfiskeri, da han kom i skolepraktik på et hummerfartøj fra Læsø. Den hyre endte med, at han efter eget udsagn, blev grebet af hummerfiskeriet.

– Jeg synes, at det er et godt fiskeri at arbejde med, og jeg kan godt lide det kystnære fiskeri, hvor man sejler ind samme dag, som man sejler ud. Det tager godt nok lidt længere tid at steame, og man har flere timer på dækket, men det generer mig ikke. Jeg kan godt lide at holde mig i gang, og at man skal arbejde for tingene. Derudover er hummerfiskeriet ikke så opslidende, som andre former for fiskeri, hvor du har mange tunge løft, fortæller Oliver Mikkelsen Kloster.

Plads til at vokse

Den unge fisker ser meget positivt på sin fremtid som fisker. Det handler om at skabe et godt fundament, hvor han lader tingene udvikle sig i et tempo, hvor han også selv kan følge med:

– For mig handler det om at starte i det små og ikke investere for hårdt. Der er mange, der mener, at det ser sort ud for dansk fiskeri, men sådan ser jeg det ikke. Jeg satser på en mindre båd, og på et setup, hvor jeg ikke står i gæld til halsen, hvis det skulle gå galt.

Han har valgt, at han vil fiske i Skagerrak og lande hummerfangsten i Hirtshals, for der er gode afsætningsmuligheder og fornuftige priser. Planen er også, at der skal endnu en mand med ombord på den 14 meter lange fiskekutter. Hvem der skal være hans nye makker, er endnu ikke afklaret, men det skal nok løse sig.

Optimisme og solskin

Der er faktisk ikke rigtigt noget, der kan slå skår i glæden hos den unge fisker. Hverken udsigten til papirarbejde eller høj sø.

– Papirnusseriet er der jo, og det bliver der nok ikke mindre af i fremtiden, men jeg tror, at det er en vanesag, og det er faktisk ikke så galt, som jeg frygtede, fortæller Oliver Mikkelsen Kloster, der understreger, at han er helt klar over, hvad han kaster sig ud i, og han glæder sig:

– Jeg har taget imod alle de gode råd, jeg har kunne få, og jeg er helt klar over, hvad jeg går ind til. Vi har altid haft små både, som jeg har kunne ligge og sejle med, og jeg er ret søstærk, så jeg skal nok få rigeligt med havdage, så der også kan være en fin økonomi i det. Jeg er ikke en pivskid. Men det skal man heller ikke være, hvis man vil leve af at fiske, lyder det kækt fra den unge fisker.
Og i øvrigt har den unge fisker døbt sin nye båd L 512 Sunshine. Et passende navn, når man som Oliver Mikkelsen Kloster ser lyst på fremtiden som fisker.

Vil du følge Olivers liv som fisker, så kan kan du følge hans facebook side her
L512 Sunshine

Makrelaftale: Færøerne får øget adgang til britisk og norsk farvand

Den nye aftale indebærer en reduktion af den færøske andel fra 12,6 procent til 12,0 procent af den maksimalt tilladte fangst

Makrelaftale: Færøerne får øget adgang til britisk og norsk farvand

Den nye aftale indebærer en reduktion af den færøske andel fra 12,6 procent til 12,0...