Norsk-britiske-forhandlinger tager danske fiskere som gidsel

Selvom Norge, EU og UK er langt i kvoteforhandlingerne, vil Norge ikke skrive under og give adgang. Knasten er mellem Norge og UK

De danske fiskere har siden årsskiftet ventet på de endelige kvoter for 2021 og – ikke mindst – den vigtige adgang til norsk farvand. Tålmodigheden er ved at være brugt op, men frustrationerne bliver nok ikke mindre oven på den seneste melding fra nordmændene.  

Selvom forhandlingerne er langt, er Norge ikke villig til at skrive under på en kvoteaftale og give adgang til norsk zone i Skagerrak og Nordsøen. 

– De danske fiskere er taget som gidsel, og det har især konsekvenser i Nord- og Vestjylland, hvor man lever af erhvervet. Det er simpelthen ikke rimeligt, at Norge stiller sig på hælene over for EU og danske fiskere, når konflikten er mellem Norge og Storbritannien, siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.  

 

Norsk fiskeriminister på bagbenene 

Kvoteforhandlinger mellem EU, Norge og Storbritannien om de fælles bestande er ellers rigtig langt. Bl.a. en aftale om Skagerrak mangler bare underskrifter, men nordmændene vil ikke skrive under på noget, før de har mere vished omkring de bilaterale aftaler. Dvs. de forhandlinger, som sideløbende foregår mellem henholdsvis Norge og EU og Norge og Storbritannien, hvor man forhandler kvotebytte og adgang.

Der er gang i forhandlinger mellem EU og Norge, men Norge-Storbritannien lader vente på sig.  

– Især forhandlingerne med Storbritannien er kommet til kort, siger fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen i en pressemeddelelse fra den norske regering:  

– Det er nødvendigt, at forhandlingerne fortsættes yderligere, inden vi eventuelt underskriver trepartsaftalen med EU og Storbritannien om kvoterne for fælles bestande i Nordsøen. Norge har derfor gjort det klart for Storbritannien og EU, at vi først vil underskrive trepartsaftalen om samlede kvoter for de fælles bestande i Nordsøen, når forhandlingerne om de bilaterale aftaler giver et klarere billede af de gensidige betingelser for adgang til fiskeri i hinandens zoner og kvoteudveksling. 

 

EU står tilbage med aben 

Som sagt, så er de bilaterale forhandlinger mellem EU og Norge allerede i gang. Det er altså forhandlingerne mellem Norge og Storbritannien, som giver udfordringer. 

– Det gør situationen yderst frustrerende, for i bund og grund er der ikke noget, som vi eller EU kan stille op. Vi står med aben, siger Svend-Erik Andersen, der desuden har taget kontakt til Norges Fiskerlag, for de bør også have en interesse i at få en aftale på plads. 

– Vi håber, at man fra norsk fiskeri også gør en indsats for at få fiskeriaftalerne på plads. Vi er i dansk fiskeri meget trætte af at være taget som gidsler i et spil, som vi ikke har indflydelse på. Jeg tror, at Norge glemmer, hvem der er Norges venner i EU – og hvem der kommer mest i klemme med den nuværende situation. Det gavner ingen, siger formanden.  

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene er forsvundet i de indre farvande

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene...