DFPO: Vi skal have adgang til norsk farvand nu!

Når EUs fiskeriministre mandag mødes for at diskutere fiskerimulighederne i 2021, bør én ting så afgjort være på programmet: Adgang til norsk farvand

Danske fiskere er kommet skidt fra start i 2021. Handelsaftalen mellem EU og Storbritannien i julen 2020 kommer til at koste fiskeriet op mod 1,5 milliard kroner i tabte fiskekvoter. Samtidig medførte de langtrukne forhandlinger, at der ikke er indgået aftale mellem EU og Norge om fiskeriet 2021, og derfor har de danske fiskere endnu ikke fået adgang til at kunne fiske i norsk farvand.

Mandag mødes EU’s fiskeriministre for at diskutere fiskerimulighederne 2021, og der er hårdt brug for handling i forhold til den manglende adgang til norsk farvand.

– I min tid som formand har jeg ikke oplevet noget lignende. Først mister vi fiskekvoter for over en milliard kroner pga. Brexit-aftalen, og nu kan vi ikke få lov at fange vores fisk på vores traditionelle fiskepladser i norsk farvand pga. samme aftale. Jeg er simpelthen tom for ord. Lad os nu få lov at fiske, og det kan kun gå for langsomt. For hver dag, der går, mister dansk fiskeri vigtige indtægter, siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening PO.

 

En soleklar opfordring

Adgangen til norsk farvand har stor betydning for at sikre et bæredygtigt fiskeri. En stor del af den samlede danske fangst hentes i norsk farvand, og det kan desværre mærkes i de jyske havnesamfund, at der ikke siden årsskiftet har været adgang til norsk farvand.

Denne ærgerlige situation kommer på det værst tænkelige tidspunkt, da fiskeriet i forvejen kæmper med corona-krisen og omkostningerne ved Brexit-aftalen. Derfor er opfordringen til fiskeriminister Rasmus Prehn og EU-Kommissionen soleklar.

– Få nu aftalerne på plads, så der kan komme ro om fiskeriet, og der igen må fiskes i norsk farvand. Hvis ikke de danske fiskere får adgang til norsk farvand hurtigst muligt, får det her konsekvenser for de danske fiskerihavne og fiskerne i Vest- og Nordjylland. Derfor opfordrer vi fiskeriministeren og EU-Kommissionen til at tage alle midler i brug for at sikre adgangen til vores fiskepladser, siger Svend-Erik Andersen. 

TripleNine sætter rekord med historisk høj indtjening

Den internationale producent af fiskemel og fiskeolie, TripleNine, med hovedsæde i Esbjerg, har netop offentliggjort sit regnskab for 2023, og tallene taler deres tydelige...

TripleNine sætter rekord med historisk høj indtjening

Den internationale producent af fiskemel og fiskeolie, TripleNine, med hovedsæde i Esbjerg, har netop offentliggjort...