Kurt Adsersen: Vi håber på en fair kompensation

Danske fiskere kan fortsat fiske i britisk farvand, men fiskerne frygter hvilke konsekvenser aftalen har for deres virksomhed

Ligesom de øvrige danske fiskere fik Kurt Adsersen fra Hvide Sande juleaften nyheden om, at den aftale, der var indgået mellem EU og Storbritanien, betyder, at Danmark skal afgive en del af Nordsøkvoten som betaling for, at der fortsat kan drives fiskeri i britisk farvand.

Og det lagde mildest talt en dæmper på julestemningen.

– Der er ikke meget positivt at sige om den her sag, og lige nu er det svært at forholde sig til, hvad det kommer til at betyde i praksis, lyder det fra Kurt Adsersen der ejer RI 427 Anette Helene og RI 527 Vibeke Bram.

Begge fartøjer har gennem årene hentet en del af deres fangst i britisk farvand. Lige nu fisker begge både i Skagerak efter rødspætter. For norsk farvand er lukket, og det giver ikke mening at fiske efter torsken i britisk farvand på denne tid af året.

 

Frygter fiskerne skal betale prisen

Kurt Adsersens største frygt er, at den kvoteandel, briterne er blevet lovet, bliver taget fra de enkelte fiskeres kvoter, således, at de danske fiskere får nedskrevet deres kvote tilsvarende. Den løsning vil være katastrofal for fiskerne.

– Det værst tænkelige scenarie vil være, at den kvote, Danmark skal afgive, bliver taget fra fiskerne. Vi er i forvejen udfordret af, at vores kvoter de seneste år er blevet kraftigt reduceret. Men hvis staten ligefrem går ind og tager de danske fiskeres kvoter, som vi har købt og betalt, så vil det reelt betyde, at vi med vores private virksomheder betaler regningen for, at EU og Storbritannien fortsat kan handle som før, lyder det fra Kurt Adsersen, der tilføjer, at man med den model, også vil ramme danske fiskere, der aldrig har fisket en eneste fisk i britisk farvand.

Kvoterne repræsenterer en stor andel af fiskernes værdi og en mindre kvote betyder mindre omsætning. Det vil derfor påvirke virksomhedernes egenkapital, og fiskerne risikerer udover tabt omsætning, at bankerne hæver renten, fordi deres virksomhed er forbundet med en højere risiko.

– Det er fint, at man har lavet en aftale, men jeg synes, at det vil være så forfærdeligt, hvis den enkelte fisker står tilbage og skal betale prisen for den aftale, lyder det bekymret fra Hvide Sande fiskeren.

 

Håber på fair kompensation

Kurt Adsersen betegner situationen som bekymrende. Og særligt fordi ingen reelt ved, hvad aftalen betyder i praksis for fiskerne. Både statsministeren og flere politikere har tidligere udtalt, at man holder hånden under fiskeriet. Men hvad betyder det i praksis?

Set med Kurt Adsersens briller er det egentlig fair, at en aftale mellem EU og Storbritannien koster, men det er forudsat, at det ikke rammer den enkelte fiskers virksomhed.

– Det bedst tænkelige scenarie er, at den kvoteandel, som Danmark skal afgive som betaling for adgangen til britisk farvand, skaffes ved at staten med hjælp af kompensationsmidler opkøber den nødvendige kvote, som briterne kræver, således, at hver enkelt fisker bevarer den samme kvote, lyder det fra Kurt Adsersen, der dog langtfra forventer, at det er sådan, det ender:

– Ingen ved rigtigt endnu, hvad denne aftale egentlig betyder. Vi går alle og bekymrer os over, hvilke konsekvenser det får for vores virksomheders økonomi og dermed også vores evne til at betale regninger og afdrag i banken. Det lyder flot, at man vil kompensere, men det skal være en kompensation, der står mål med det, vi mister. Hvorvidt denne aftale kan kaldes for fair, vil stå og falde med, om vi får en kompensation, der kan sikre, at vi som private virksomheder ikke ender med at betale regningen for den aftale, der er indgået.

Makrelaftale: Færøerne får øget adgang til britisk og norsk farvand

Den nye aftale indebærer en reduktion af den færøske andel fra 12,6 procent til 12,0 procent af den maksimalt tilladte fangst

Makrelaftale: Færøerne får øget adgang til britisk og norsk farvand

Den nye aftale indebærer en reduktion af den færøske andel fra 12,6 procent til 12,0...