I 12 år har hun været hjerteblodet i konsumfisk. Og for nyligt kunne hun fejre sin 50-års fødselsdag. Vi har taget en snak med Heidi Eyby Grønkjær om hendes store passion for dansk fiskeri.
Laver man en rundspørge blandt Heidi Ebey Grønkjærs kollegaer i fiskeriet, skorter det ikke på rosende ord om den indsats, hun de sidste 12 år at sit nu 50-årige liv har ydet i fiskeriets favør. Men selv er hovedpersonen lidt mere tilbageholdende, ja måske ligefrem ydmyg overfor hendes eget bidrag – selv målt efter vestjyske standarder. For Heidi Ebey Grønkjærs arbejde er ikke drevet af ros. Det er derimod drevet af en oprigtig kærlighed til fiskeriet. Den vestjyske fiskedatter trives godt i et miljø, hvor tingene ikke bliver pakket ind, og hvor man ikke taler hinanden efter munden.
– Jeg elsker miljøet og menneskerne i fiskeriet, og jeg synes virkelig, at der er så mange positive og sjove fortællinger om dansk fiskeri, som kan bruges til at styrke fiskeriets image, fortæller Heidi Ebey Grønkjær om grunden til, at hun i nu 12 år har arbejdet passioneret for fiskeri.
Se mulighederne
Derfor vil hun også hellere tale om de mange muligheder, der er i fisk som råvare, frem for at tale om fiskeriets udfordringer. Det kan virke hårdt, men det også én af hendes største styrker.
– Jeg kan huske, da jeg var lille, og min far sad ved spisebordet og fortalte os, at nu gik han fallit, eller at nu ville han stoppe med at arbejde, fordi det ikke kunne hænge sammen mere. I starten gjorde det indtryk på mig, men til sidst blev jeg hærdet, for han gik aldrig fallit, og han stoppede ikke med at fiske. Den opvækst har nok gjort mig lidt hårdhudet, men det har også vist sig at være en kæmpe styrke i mit arbejde. For vi taler ikke fiskeriet op ved udelukkende at fokusere på elendigheden. Vi skal passe på ikke at tale os selv ned. Man kan godt sige, at min opgave er at sortere det dårlige væk og hjælpe fiskeriet med at finde nye veje og tænke ud af boksen.
Vi kan rykke ved tingene
Arbejdsdagen foregår ofte på et kontor i Thyborøn, Hvide Sande eller Thorsminde. Her har hun fingeren på pulsen, og er i løbende dialog med fiskerne. For uden dialogen med fiskerne kan hun ikke udtænke de gode løsninger. De ser ikke altid ens på sagerne, men det styrker kun det endelige resultat.
– Jeg tror, det gør noget godt for alle, at man får noget modspil. Jeg går ofte og summer længe over, hvilke muligheder der er, og hvilke forskellige indgangsvinkler der kan være til kommunikationen, og her er det vigtigt med input fra fiskerne og alle de andre samarbejdspartnere. Kunsten er i virkeligheden at arbejde sammen med nogen, der kan noget andet end én selv. Det, tror jeg, er hele nøglen til, at tingene lykkes. Og det er det, der giver mig energi i arbejdsdagen, lyder det fra Heidi Ebey Grønkjær.
En stor del af hendes arbejde består også i at netværke med andre aktører inden for fødevareområdet, for hvis der skal mere fisk på bordet, så kræver det en målrettet indsats:
– Når man er i fiskeriet, så kan man nogle gange komme til at tage det som en selvfølge, at fisk helt naturligt er på dagsordenen. Men sådan fungerer det bare ikke i praksis. Derfor er det nødvendigt, at vi prioriterer at sidde med ved bordet og indgå i samarbejder, der kan styrke vores netværk og sikre bedre muligheder for afsætning. Det er nødvendigt, at vi skifter kurs en gang imellem, understreger hun.