CO2-afgift: Fiskeriet risikerer at miste 1600 arbejdspladser

Torskedumt at indføre CO2-afgift i fiskeriet, når erhvervet ikke har muligheder for omstilling, som det ser ud nu

Torsdag aften var formanden for Danmarks Fiskeriforening med i programmet Debatten på DR2 for at tale om regeringens udspil i forhold til grøn omstilling og CO2-afgift.

Og der var ingen slinger i valsen fra formandens side, da det danske fiskerierhverv blev bragt på bane.

– Det bliver hårdt for dansk fiskeri. Ministeren siger, det overordnet kommer til at koste 3200 arbejdspladser – så tager vi halvdelen af dem. Det er 1600 arbejdspladser, vi risikerer at miste i fiskerierhvervet ifølge vores beregninger, lød det indledningsvis fra Svend-Erik Andersen, som fortsatte:

– Vi vil gerne i mål med klimamålene. Og vi kommer faktisk i mål i 2030 – Derfor synes vi, det er torskedumt at lægge en afgift på et erhverv, der ikke har mulighed for omstilling på nuværende tidspunkt. Der er ikke den teknologi eller brændstof, der skal til. Så derfor er det her kun en ekstra skat for fiskeriet. Det, der kommer til at ske, er, at vi enten lukker en tredjedel af erhvervet ned, eller vi fylder diesel på i andre lande eller til søs.

Radikale Venstres politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, var enig med Svend-Erik Andersen i, at det bliver en dyr omstilling for fiskeriet.

– Vi er nødt til at have en langt langt større fond, der sikrer, at der bliver investeret i forskning og nye teknologier – det gælder jo også til fiskerierhvervet, sagde hun.

 

Ingen muligheder for fiskerne

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, mente, det var på tide, at alle hjalp til og betalte afgift på brændstof, hvilket Sofie Carsten Nielsen gav hende ret i.

Hertil svarede Svend-Erik Andersen:

– Problemet med at give afgiften i perioden 2025-2030 er, at der ikke er nogen omstillingsmulighed for fiskerierhvervet på nuværende tidspunkt. Der er kun at lukke ned eller tanke diesel et andet sted. Det giver mere mening at sætte en afgift ind, når der er en omstillingsmulighed, så vi kan bevare arbejdspladserne i Danmark, lød det fra Svend-Erik Andersen, som sluttede:

– Det er ikke fordi, vi har sovet i timen. Der var ikke så mange, der talte om det her i 2017 og 2018. Vi vil gerne spille med på den dagsorden, og når vi kommer i mål, så vil vi være de eneste, der kan levere et klimavenligt protein til danskerne. Og det sætter man til, hvis man ikke tager hensyn til, at fiskeriet ikke kan omstille, som det ser ud nu.

TripleNine sætter rekord med historisk høj indtjening

Den internationale producent af fiskemel og fiskeolie, TripleNine, med hovedsæde i Esbjerg, har netop offentliggjort sit regnskab for 2023, og tallene taler deres tydelige...

TripleNine sætter rekord med historisk høj indtjening

Den internationale producent af fiskemel og fiskeolie, TripleNine, med hovedsæde i Esbjerg, har netop offentliggjort...