Beskyldninger om fusk mødes med forundring

Fiskere og fiskeauktion siger samstemmende, at beskyldningen om fusk ved salg af norsk fisk i Danmark, ikke har noget på sig

Nyheden om sjømatbedriftenes brev til den norske fiskeriminister angående påstået snyd, når norsk fisk sælges gennem danske fiskeauktioner, har efterfølgende skabt en del reaktioner. Det skriver det norske netmedie Kystmagasinet.no.

August Fjeldskår, som har leveret fisk til danske auktioner i mange år fra fartøjerne Neseguten og Nesejenta, afviser, at der er fusk med i spillet.

–  Vi holder til på Lindesnes. Hvis vi ikke benyttede os af muligheden for at sælge fisken i Danmark, ville vi bryde fiskerioverenskomsten (§ 6 i overenskomst indgået med Norges Fiskarlag). Vi skal sørge for at få den bedste mulige betaling for fangsten, så vi dermed kan tilbyde mandskabet den bedste hyre, lyder det fra August Fjeldskår. 

Dobbelt så høje priser i Danmark

Når man ser på, hvad fiskerne får for deres fisk i Danmark kontra Norge, så forstår man godt, at de norske fiskere gerne vil lande fisken i Danmark.

– Det ses ofte, at fiskere, der leverer fisken i Danmark får dobbelt så høje priser for fisken i forhold til, hvad de ville have fået i Norge. Hvis det norske marked betalte den pris, som fisken er værdi Europa, ville de norske fartøjer lande fisken i Norge. Der er to grunde til, at ikke alle fisk syd for Karmøy bliver landet direkte til auktion i Danmark. Det skyldes mobilitet og lokalpatriotisme, siger Alf Erik Ulland til Kystmagasinet.

 

De skulle skamme sig

Den danske fiskeskipper Rasmus Hald kommenterer også  Sjømatbedriftenes brev til ministeren:

– Når systemet ikke belønner kvalitet, så bliver de fiskere, der leverer topkvalitet, som Kim R. Johannesen, Bjørn Wilhelm Kjellby og August Fjeldstår, som alle opnår toppriser på auktionen i Hanstholm, anklaget for fusk. Fy for den lede. De skulle skamme sig

 

Let at afvise

Auktionarius ved Hirtshals Fiskeauktion, Finn Møller, mener, det er let at afvise beskyldningerne om fusk af nogen art, når norske fiskere lander fisk ved de danske fiskeauktioner. 

Han forklarer, at den norske fisk, som eksporteres til salg på fiskeauktion, er underlagt hele fem kontrolinstanser, to norske og tre danske. Han er overbevist om, at der ikke kan forekomme snyd med fisken, når den sælges i Danmark.

I et interview med Nordsøposten siger han, at problemstillingen omkring manglen på råvarer måske mere er et politisk dilemma i Norge, end noget, der kan tilbageføres til fusk og snyd.

Danmarks Fiskeriforening: Sådan får vi et grønnere fiskeri

Danmarks Fiskeriforening holder fredag generalforsamling i Hirtshals, hvor foreningen fremlægger sine bud på en grøn omstilling af fiskeriet

Danmarks Fiskeriforening: Sådan får vi et grønnere fiskeri

Danmarks Fiskeriforening holder fredag generalforsamling i Hirtshals, hvor foreningen fremlægger sine bud på en grøn...