DFPO: Politikerne skal sige ja til fiskeriet

På dagens generalforsamling gør fiskerierhvervet status på et vanskeligt år og ser samtidig fremad

I dag, onsdag d. 25. maj, afholder Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation (DFPO) deres årlige generalforsamling. Selvom fiskeriet har rigeligt med udfordringer at slås med for tiden, ser man alligevel frem til årets generalforsamling.

– Lige nu er det op ad bakke i dansk fiskeri. I den situation er det endnu vigtigere, at vi får mulighed for at sætte os sammen. Tale om tingene. Få luftet frustrationerne. Og ikke mindst snakket om, hvordan vi kommer videre herfra. For en ting er sikkert og vidst – vi vil være en del af Danmarks fremtid, og vi vil levere svar på de udfordringer, vi står over for i Danmark. Vi vil sikre klimavenlige og bæredygtige fødevarer. Vi vil sikre arbejdspladser på ordentlige vilkår uden for de store byer. Og vi vil fortsat være stolte af vores erhverv, lyder det fra Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.

 

Danskernes fiskere

For et år siden fremlagde Danmarks Fiskeriforening udspillet Danskernes Fiskere – kursen mod en fælles fremtid, hvor foreningen kom med en række forslag til, hvordan dansk fiskeri kan styrkes. Selvom der i dag kan sættes flueben ved flere af initiativer, er foreningen langt fra i mål. Derfor vil man fortsætte arbejdet det kommende år.

– Vi har en masse gode bud på, hvad vi kan gøre for at styrke dansk fiskeri og gøre dansk fiskeri endnu mere bæredygtigt og endnu mere klimavenligt. Vi skal blandt andet sikre, at der er bedre sammenhæng mellem den videnskabelige rådgivning, der ligger til grund for fastsættelsen af fiskekvoterne, og den virkelighed fiskerne oplever, når de fisker. Vi skal også have et videncenter, der kan fungere som en spydspids i udviklingen af dansk fiskeri, siger Svend-Erik Andersen.

 

Svære slag venter

Det bliver også en generalforsamling, hvor to aktuelle politiske sager kommer til at sætte et stort præg på dagsordenen. Det drejer sig om havplanen og om CO2-afgifterne. De to igangværende forløb er afgørende for, hvad det skal koste at drive et fiskeri og hvor fiskerne må fiske. Dermed er det dansk fiskeris fremtid, der står på spil.

– Det her er nogle af de vigtigste forløb, jeg kan huske. Og min opfordring til politikerne er ganske klar. De skal sige ja til dansk fiskeri. For det er vores fremtid, der er på spil. For os er det altafgørende, at havplanen sikrer sameksistens, og at vi fortsat kan få lov at fiske på de bedste fiskepladser. Og hvad angår CO2-afgifterne, skal de indfases i et tempo, så fiskeriet kan følge med, og så vi har reelle muligheder for at omstille os. Ellers lukker man fiskeriet og flytter udledningen til udlandet. Det er uholdbart. For vi skal altså have mad på bordet, siger Svend-Erik Andersen.

 

Fint besøg og formandsvalg

På årets generalforsamling er der både valg til formandsposten, hvor Svend-Erik Andersen genvælges som formand for Danmarks Fiskeriforening. Derudover er den samlede bestyrelsen på valg. Heller ikke her bliver der kampvalg.

Generalforsamlingen får flere prominente gæster. Fiskeriminister Rasmus Prehn lægger vejen forbi og holder et indlæg for forsamlingen, og svarer på spørgsmål fra forsamlingen.

Derudover er EU’s fiskerikommissær Virginijus Sinkevicius, der i sidste uge besøgte Danmark, med på en online-forbindelse, hvor han både holder et indlæg, og ligesom ministeren også vil besvare spørgsmål fra forsamlingen.

Endelig deltager Venstres fiskeriordfører Torsten Schack Pedersen og medlem af Folketinget for Venstre Erling Bonnesen.

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene er forsvundet i de indre farvande

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene...