Kollerup og Schack vil sikre plads til fiskeriet

Erhvervsministeren (S) og fiskeriordføreren (V) besøgte sammen Hirtshals med klare budskaber om havvind og sameksistens
af Rasmus Sproegel
24 okt 2022

Erhvervsminister Simon Kollerup og Venstres fiskeriordfører Torsten Schack Pedersen besøgte sammen Hirtshals Havn, hvor de både sparkede dæk og diskutere sameksistens på havet.

- 10.000 vindmøller i Nordsøen får store konsekvenser for dansk fiskeri, hvis ikke man placerer dem klogt, sagde formand for Danmarks Fiskeriforening Svend-Erik Andersen, der tegnede spillepladen op.

Et synspunkt, der vandt gehør hos både Simon Kollerup (S) og Torsten Schack Pedersen (V), der begge vil sikre plads til fiskeriet, og som begge understregede vigtigheden af erhvervet for Nord- og Vestjylland. Derfor kunne de også love, at der vil blive lyttet til fiskeriet.

-  Vi skal have havvindmøller op, så vi kan blive fri af Putins gas.  Lige så vigtigt er det, at vi gør det på en måde, hvor vi er i forening med fiskeriet, som er en del af Danmarks historien. Fiskerne skal høres, når man finder de konkrete placeringer til nye områder, hvor der skal være havvindmøller. Og så skal fiskerne kunne fiske mellem møllerne, lød det fra Simon Kollerup.

 -  Hvis Venstre vinder regeringsmagten, kan jeg garantere, at fiskerne bliver langt bedre inddraget, end vi har set hidtil. Vi så det med skrækeksemplet Hesselø, der ville ødelægge fiskeriet i Kattegat. Vi skal tage højde for, at der nogle steder er meget attraktive fiskepladser, sagde Torsten Schack Pedersen.

Budskaberne faldt i god jord hos Svend-Erik Andersen.

- Jeg er rigtig glad for, at Venstre og Socialdemokratiet klart siger, at fiskerne skal inddrages tidligt i processen, når der etableres havvindmøller. Og jeg er glad for de klare tilkendegivelser af, at der arbejdes på et opgør med kabelbekendtgørelsen, så vi kan fiske i havvindmølleparkerne.

De to politikere mødte også fiskerne Jan Woller, Henrik ”Stjerne” Larsen og Kasper Neve Olsen. Sidstnævnte viste sine to fartøjer frem og forklarede politikerne, hvordan fiskeriet foregår, og hvilke udfordringer erhvervet slås med. Ved samme lejlighed satte Henrik ”Stjerne” Larsen, der til daglig fisker fra Strandby, ord på de udfordringer, der følger af den massive udbygning af havvind:

- De steder, der er udlagt til, at der skal være vindmøller, fanger vi rigtig mange jomfruhummere. Vi ved godt, der skal være vindmøller, og vi er bevidste om det. Men vi vil altså gerne involveres, når det kommer til placeringen.

Læs mere om:

Flere Nyheder