Messerschmidt: Drop CO2-afgiften og giv tilskud til brændstof

Formand for Dansk Folkeparti Morten Messerschmidt besøgte onsdag fiskerne i Gilleleje. Han og partifællerne udviste forståelse for og vilje til at løse de udfordringer fiskeriet slås med

Det emmede af liv på havnen, da Morten Messerschmidt besøgte fiskerne i Gilleleje sammen med den lokale folketingskandidat Gert Løfgren og byrådsmedlem i Gribskov Kommune Brian Lyck Jørgensen.

Og de tre medlemmer af Dansk Folkeparti lod hurtigt forstå, at de har alt mulig forståelse for de udfordringer, fiskeriet slås med.

– Det gør et stort indtryk på mig at være her i dag. For mig er det både nostalgi, fordi jeg er kommet her hele min barndom. Men det er også eksportkroner i statskassen og gode danske råvarer, som vi risikerer, hvis ikke presset på fiskeriet bliver vendt om, lød det fra Morten Messerschmidt.

 

Drop CO2-afgiften

I Dansk Folkeparti var der ikke tvivl om, at en af grundene til, at fiskeriet er under pres, er det nuværende røde flertal i Folketinget.

Dansk Folkeparti er klar til at blæse til kamp mod det røde flertal, og de var forfriskende klare i mæglet, når snakken faldt på CO2-afgifter og brændstofstøtte

– For det første kunne man droppe CO2-afgiften som de røde partier har vedtaget. Og så kunne man give et tilskud til brændstof via de penge, der er til rådighed ligesom i Sverige og i Tyskland. Men når man har et flertal på Christiansborg som er kritisk indstillet overfor dansk fiskeri, så er det svært at forestille sig, at de penge kommer ud at arbejde. Det er også derfor det er så vigtigt, at det her kommer på dagsordenen i forbindelse med Folketingsvalget, sagde partiformand Morten Messerschmidt.

 

Der skal være sameksistens

På mødet fremviste Gillelejes fiskere anført af Nordal-familien de mange kort over Kattegat, der på fin vis illustrerer de udfordringer man slås med.

For de mange planlagte havvindmølleparker kan hurtigt komme til at spænde ben for fiskeriet, hvis ikke fiskerierhvervet bliver taget med på råd tidligt i processen. Fra Dansk Folkeparti var meldingen klar: Fiskerne skal med på råd, og hvis det lykkes, kan der sagtens være plads til både fiskeri og havvind.

– Jeg er overbevist om, der både kan være plads til havvind og fiskerne. Jeg synes også fiskerne er meget konstruktive og anviser steder, hvor møllerne kan stå uden, det vil genere fiskeriet. Jeg synes, det er på grænsen til det arrogante, at Energistyrelsen ikke engang tager forslaget alvorligt. man kan stille møllerne op uden at genere fiskeriet, sagde Morten Messerschmidt.  

 

Skånsomt trawlfiskeri 

På mødet blev der også tid til en snak om trawlfiskeriet, hvor Gilleleje-fiskerne gjorde en dyd ud af at nuancere debatten om trawlfiskeri og få forklaret, at der er stor forskel på, hvor og hvordan man trawler.

Og det stod klart, at man i Dansk Folkeparti absolut mener, der skal være plads til trawlfiskeriet, og at det kan være skånsomt under de rette betingelser.

– Jeg synes vi skal være skeptisk overfor trawl der ødelægger havbunden. Det er spørgsmålet om, hvordan og hvor man fisker, og spørgsmålet er om det er almindeligt trawl eller bomtrawl. De lokale fiskere her i Gilleleje fortæller, hvordan de trawler uden at ødelægge havbunden, og sørger for at trawlet ikke ødelægger noget. Det er en ting. På den anden side er der hollænderne ude i Nordsøen, som efterlader mange ødelæggelse på havbunden. Jeg synes, man skal sørge for, at man har et skånsomt fiskeri. Det er helt tydeligt også det, der foregår her, sagde Morten Messerschmidt.