Krav om paneler giver livsfarligt fiskeri

En kystfisker kom forleden ud for en grim oplevelse, der sætter en tyk streg under behovet for at få fjernet krav om paneler på små fartøjer

Det er et stort problem for de fiskere, der fisker på mindre fartøjer, at man har stillet samme krav om brug af paneler på små fartøjer som på store fartøjer.

Kim Petersen, der har fartøjet RS 73 Annika, fortæller her om, hvordan det nær var gået helt galt, da han forleden var på fiskeri i Kattegat.

– Efter flere uger med ustadigt vejr havde jeg i onsdags sidst på eftermiddagen alligevel begivet mig afsted på fiskeri. Efter to timer og 50 minutters slæb ville jeg hive trawlet ind. Da jeg fik hevet trawlet næsten ind, kunne jeg se, at løftet var fuldt – helt fuldt. Det var desværre ikke af fisk, men af en ordentlig dynge tang. Jeg forsøgte at tage løftet ind, men da jeg hev det op på siden af båden, krængede båden så meget over på siden, at jeg næsten ikke kunne bunde på dækket i mine gummistøvler pga. vand. Jeg kunne ikke nå bunden af løftet, så jeg kunne løsne bindestrikken. Efter en længere forgæves kamp blev næste træk at prøve at skære hul i løftet og ad den vej få tangen ud af trawlet. Det var ikke bare lige, for tangen var som en massiv klump og umulig at få ud igennem hullet. Undervejs blev jeg – trods mange års oplevelser og erfaringer på havet – faktisk rigtig bange og nervøs for, om kutteren ville vælte. Efter en lille times kamp fik jeg tangen fri af løftet og satte derefter kursen mod Grenaa. Jeg havde bestemt ikke mod på mere fiskeri den aften.  

– Her et par dage efter sidder oplevelsen stadig i kroppen! Som fiskere ved vi aldrig, hvad vi får i nettet. Men en ting er sikkert! En lille båd som min og andre både i den størrelse er ikke gearede til at skulle håndtere et så stort panelløft, og det virker vanvittigt, at vi er pålagt at skulle bruge den samme størrelse løft, som de større både. Jeg går ikke efter at fange tang, men der er meget tang, her hvor jeg fisker, og det er en reel risiko, at jeg selv efter få minutters slæb kan fylde trawlet med tang og fedtemøg. Vi er simpelthen nødt til at have en lovgivning, der tager udgangspunkt i den virkelighed, vi som fiskere møder. Altså en sammenhæng i reglerne, der skelner imellem hvilken størrelse båd, vi sejler rundt i. De vilkår, vi er underlagt nu, er i bedste fald tåbelige og i værste fald direkte livsfarlige for os, som står i vand til under knæerne og skal agere efter reglerne ude på havet.

Eftersøgning af fisker er indstillet

Den fisker, der mandag eftermiddag faldt over bord fra sin fiskekutter ved Søndervig er stadig ikke fundet, hvilket har fået forsvaret til at indstille...

Eftersøgning af fisker er indstillet

Den fisker, der mandag eftermiddag faldt over bord fra sin fiskekutter ved Søndervig er stadig...