Briterne har længe raslet med sablerne i forhold til at lukke deres farvand for tobisfiskeri.
En melding, som Danmarks Fiskeriforening (DFPO), Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO) og Marine Ingredients Denmark (MID) har protesteret kraftigt imod, da fiskerne med Brexit har betalt i dyre domme for netop at få adgang til britisk farvand – hvor tobisfiskeriet er helt centralt.
Derfor har fiskeriminister Jacob Jensen (V) bragt bekymringerne videre til sin britiske ministerkollega. Det skriver han som svar på DFPO, DPPO og MIDs henvendelse. På et møde har ministrene drøftet de store konsekvenser, som det vil få for dansk fiskeri, hvis fiskerne ikke må fange tobis i britisk farvand.
Efterfølgende har den britiske minister meddelt, at de først træffer beslutning om et evt. forbud, når de er blevet klogere på, hvad effekten vil være af at lukke fiskeriet. Det er Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES) ved at undersøge.
– Som opfølgning på mit møde med den britiske fiskeriminister har han efterfølgende orienteret mig om, at han vil afvente redegørelsen fra ICES, før der træffes beslutninger om eventuelle forbud, skriver Jacob Jensen, der forsikrer, at han ikke slipper det vigtige tobisfiskeri:
– Jeg vil fortsat følge sagens udvikling tæt og arbejde for, at danske fiskeriinteresser tilgodeses.
DTU Aqua har tidligere påpeget, at et forbud ingen betydning vil have for de fisk, der spiser tobis. De slår også fast, at tobisfiskeriet er velforvaltet og bæredygtigt.
Udover at drøfte sagen med den britiske fiskeriminister, fortæller Jacob Jensen, at ministeriet har indsendt detaljerede høringssvar til det britiske og skotske lovforslag, hvor de påpeger de store konsekvenser for dansk fiskeri.