Hvis det står til nordmændene, så skal danske fiskere – og andre EU-fiskere – ikke frit kunne fiske på tværs af grænsen mellem norsk farvand og EU-farvand i Skagerrak.
Det har de ellers altid gjort, men i et nyt lovforslag blæser Norge på det gamle samarbejde. De kræver, at EU-fartøjerne stander deres fiskeri, tager redskaber op af vandet, opgør fangstmængden og melder ind til myndighederne, før de krydser grænsen. Og dét er helt ude af proportioner, påpeger Danmarks Fiskeriforening nu i et hørringssvar.
For Danmark, Norge og Sverige har altid haft et fællesskab omkring fiskeriet i Skagerrak. I 1966 blev det nedfældet i en aftale mellem landene, som i 2013 blev afløst af en ny, hvor man igen understregede vigtigheden af gensidig adgang.
– Nu har man hos de norske myndigheder desværre tilsyneladende glemt de pæne ord om samarbejde. Fiskeridirektoratets høring om indførelse af et forbud mod grænsekrydsende fiskeri i Skagerrak (23/11747) har store negative konsekvenser for dansk fiskeri og er et markant brud på det traditionelle, historiske fiskerisamarbejde, der har været mellem Norge, Danmark og Sverige i Skagerrak. For os at se i DFPO så respekterer det forslag om forbud mod grænseoverskridende fiskeri ikke ”ånden” i aftalen fra 2013 og er ude af proportionalitet i forhold til, hvad man ønsker at opnå med forslaget, lyder det fra Danmarks Fiskeriforening.
Problemet med forslaget er, at det i praksis vil være besværligt for fiskerne at leve op til nordmændenes nye regler – det koster tid og penge.
– En gennemsnitlig tid på opgørelsen af fangsten vil dog ligge på omkring 2 timer, hvilket betyder at der gennemsnitligt vil være en forsinkelse i fiskeriet på omkring 3 timer ved hver grænsepassage, påpeger Danmarks Fiskeriforening og tilføjer, at det vil fiskeren op til 10.000 kroner.
På et år løber det op på omkring 22 millioner kroner alene for dansk fiskeri. Det vil især være fiskeri efter jomfruhummer, dybvandsreje og demersale arter, der bliver hårdt ramt af forslaget.
Samtidig giver det ikke mening at skulle sende data ind til myndighederne, da der i dag eksisterer aftaler om dataudveksling i Skagerrak mellem Danmark, Norge og Sverige. Så man kan altså allerede se, hvor stor en mængde fisk der fanges i de forskellige zoner.
Derfor giver det ingen mening, at fiskerne nu skal til at stoppe deres fiskeri og sende tallene ind igen. Eller sagt med Danmarks Fiskeriforenings ord:
– Det vil ikke bidrage til øget viden, men alene være til gene for fiskeriet!