70 år – og stadig i fiskeriets frontlinje

Formanden for Hirtshals Fiskeriforening har oplevet tilbagegang i antallet af fiskefartøjer - og i fiskeriet generelt. Men dette har på ingen måde svækket Nillers engagement, når det handler om at arbejde på vegne af fiskeriet

Alle i Hirtshals kender Niels Kr. Nielsen. Eller rettere Niller, som er øgenavnet alle – inklusive ham selv – benytter. I Hirtshals og Nordjylland generelt kan man næppe snakke om fiskeri, uden at Niller på en eller anden måde er bliver enten nævnt eller direkte involveret.

Han er 3. generation fisker og har, siden han var 15 år, på en eller anden måde været beskæftiget med fiskeri – enten direkte eller inddirekte. Først som vodbinder og siden som fisker. I kraft af sit formandskab i Hirtshals Fiskeriforening siden 2008 har han på mange måder været ansigtet udadtil for store dele af fiskeriet i Nordjylland.

Ingen pensionsplaner

Lørdag 3. august fyldte Niels Kr. Nielsen 70 år, hvilket for de fleste ville være et oplagt kandidatur til en tilbagelænet tilværelse som pensionist. Men sådan forholder det sig ikke med Niller:

– Nej, jeg har ikke tænkt mig at gå på pension. Det er bare så vigtigt for mig hver dag at kunne stå op, og gå ned på havnen. Ned på kontoret for at passe mit arbejde i foreningen. Men indrømmet – jeg kommer nok til at drosle lidt ned i de kommende år, siger Niels Kr. Nielsen.

– Jeg holder meget af mit arbejde. Jeg havde dog aldrig forestillet mig, at jeg skulle være formand i så mange år, for jeg opfattede mig ikke som typen, der sidder på et kontor og nusser med papir. Men med tiden fik jeg lært alle afkrogene af stillingen, og jeg lærte at holde meget af arbejdsopgaverne, forklarer fødselaren.

Talrige arbejdsopgaver

Fiskeriet i Hirtshals og Danmark generelt har oplevet bedre tider. På trods af tilbagegangen i antallet af fartøjer i løbet af hans formandsperiode, så er arbejdsopgaverne ikke aftaget:

– Hirtshals Fiskeriforening er et servicekontor for medlemmerne. Altså fiskerne. Jeg plejer at sige, at fiskerne skal koncentrere sig om at fiske. Så skal foreningen nok tage sig af stort set alt papirarbejdet og de andre bureaukratiske opgaver, fastslår Niels Kr. Nielsen.

– Du skal huske på, at selv om fiskeriet på mange fronter er gået tilbage, så er bureaukratiet faktisk blevet større. Der er mange tunge og slidsomme arbejdsgange, som jeg hellere end gerne hjælper fiskerne med. Det betyder, at der kommer rigtig mange mennesker ind på mit kontor i løbet af en gennemsnitlig uge, siger han.

Vigtigt med optimisme

De allerfleste kender Niller som en meget åbenhjertig og optimistisk person. Derfor kommer det ikke som en overraskelse, når han skal fortælle, hvilken arbejdsopgave han ser som den vigtigste:

– Når pessimismen breder sig i erhvervet, så er jeg nok den, der forsøger at pege på alle lyspunkterne. Når fiskeriet er inde i en meget dårlig periode – hvilket ofte er tilfældet – så er det vigtigt at bevare optimismen. Fordi det bliver godt igen. Også selv om det tager tid. Det skal man huske, siger Niels Kr. Nielsen.

Hans fødselsdag falder altid sammen med Hirtshals Fiskefestival, hvor han alle årene har været en aktiv deltager. I forbindelse med 70-års dagen spillede han dog en lidt mindre rolle i festivalen end normalt for i stedet at hygge lidt om sine fødselsdagsgæster.

Uanset op- eller nedgangstider i fiskeriet, så har Niller aldrig fortrudt, at han satsede på fiskeriet som sin levevej.

– Aldrig! Jeg har været glad for at være vodbinder, glad for at være fisker. Og jeg har været meget glad for mit arbejde i Hirtshals Fiskeriforening. Stik imod hvad jeg oprindelig forventede, så har det været særdeles spændende og interessant. Og det synes jeg stadigvæk, slutter Niels Kr. Nielsen.