Portræt: Tamme Bolt er et fyrtårn i dansk fiskeri

Han bliver kaldt for en inspiration og en dygtig fisker, og nu kan Tamme Bolt fra Thyborøn også kalde sig for Årets Fisker 2023

Foto: Henrik Vinter Krogh

Jeg har altid taget de mange udfordringer, og de kommer stadig, med oprejst pande og med et smil på læben. Vi skal fremad

Tamme Bolt, Årets Fisker

Til Fiskerikonferencen var det Tamme Bolt, der blev udråbt til Årets Fisker 2023 foran et stærkt felt af mednominerede, der talte Henrik Krogh Larsen fra FN 261 Stjerne samt brødrene Julian og Mathias Stark fra R 161 Christina-Michelle.

Tamme Bolt, der oprindeligt kommer fra Groningen i det nordlige Holland, endte som 23-årig på den danske vest- kyst, da han forelskede sig i sin Helle.

– Jeg blev fra dag ét taget godt imod herude, hvilket var med til at gøre det nemmere at træffe beslutningen om at blive i Danmark og satse på fiskeriet heroppe fremfor at fortsætte hjemme i Holland, fortæller fiskeren, der har boet i Danmark i nu 34 år.

Noget af det, der kendetegner Tamme Bolt, er, at han har en ukuelig optimisme. Der skal virkelig meget til at slå ham ud af kurs – nogle vil endda mene, at det er næsten umuligt. Og den optimisme vil han gerne have spreder sig til resten af erhvervet.

– Egentlig tror jeg bare på, at vi, som er tilbage i erhvervet, skal være optimistiske. Vi skal tro på en god fremtid for og med et bæredygtigt erhverv. For fremtiden er der, og det er med mange lyspunkter som stigende kvoter og med god afsætning af fisk. Og det vigtigste er næsten, at vi skal blive bedre til at fortælle de gode historier, for de er der, og så skal vi fortsætte med at turde prøve nyt – det er vejen frem, siger han.


Elsker sit arbejde

Det er ikke altid let at være fisker. For man er dermed en del af et erhverv, som har oplevet en del modvind og kritik, men der skal meget til at slå Thyborøns hollænder ud.

– Jeg elsker mit arbejde. Der er ikke særlig mange dage, hvor jeg står op om morgenen og ikke har lyst til at tage på havet. Der skal virkelig meget til at ryste mig, til at slå mig ud. Jeg har set min del af med- og modgang i erhvervet, men de dage, hvor der ikke rigtig er nogle fisk, det kan ryste mig, fortæller han.

56-årige Tamme Bolt har den holdning, at der ikke er nogen sorger, som dem fiskeren oplever, men at de ofte er glemt dagen efter, når der igen kommer fisk i lastrummet.

– Jeg har altid taget de mange udfordringer, og de kommer stadig, med oprejst pande og med et smil på læben. Vi skal fremad, fortæller han og fortsætter:

– Men indimellem kan det da være svært at finde modet og overskuddet til at bevare det gode humør og kaste sig over nyt. Der har da også været dage, hvor jeg har lyst til at give op og bare gå i land, men når man har en forretning, så har man også et ansvar, og så må man fortsætte.

En af de udfordringer, der har været i nyere tid, og som Tamme Bolt har vendt til noget positivt, var, da der manglede adgang til norsk farvand i de første måneder af 2023. Dette tog han som en udfordring, der resulterede i et nyt, målrettet fiskeri.

– Vi er begyndt at fiske målrettet ef- ter blæksprutter nede ved Calais, hvilket har været et godt fiskeri. Det har også inspireret andre til at fiske efter blæksprutte, og det gør mig kun glad, at andre har lyst til at lade sig inspirere og kaste sig over noget nyt. Vi skal ikke være bange for at prøve at gøre andre ting, hvis muligheden opstår, fortæller Tamme Bolt, der nu kan kalde sig for Årets Fisker 2023.

Tidligere vindere

  • 2022: Henrik Bloch og Anders Hyre Corell fra HM 281 Mercy, Hanstholm
  • 2021: Hans Jørgen Jensen fra L 820 Nanna Cecilie, Thyborøn
  • 2020: Martin Kynde fra L 232 Tove Kynde, Thyborøn
  • 2019: Frank Theodorsen fra SG 115 Cecilie Mathilde, Bagenkop
  • 2018: Jens Frichr reder fra Hvide Sande
  • 2017: Rasmus Hald Hanstholm
  • 2016: Christian Pilegaard fra S 226 Emmely Pilegaard, Skagen

Giver til de yngre

Tamme Bolt får også prisen for hans arbejde med at hjælpe yngre fiskere godt ind i fiskeriet – blandt andet ved at tage lærlinge ombord.

– Vi er en blandet besætning på mit fartøj aldersmæssigt. Jeg kan godt lide, at vi har en stor spredning på aldersfeltet. Vi er fire gamle fjolser, der er 50+, og så er resten under de 40 år, og den yngste er vores lærling på 18 år, griner Tamme Bolt, når han forklarer aldersspændet på L 757 Aaltje Postmas besætning.

Tamme Bolt har næsten altid en lærling under sine vinger, da han værdsætter at arbejde med de kommende generationer af erhvervsfiskere.

– Det er rart at have med de unge at gøre, og forhåbentlig giver vi dem en god oplæring og et godt indtryk af fiskeriet, mens de er på mit skib. Jeg er selv lært op af min far, der blev lært op af min farfar. Faktisk er jeg femte generation af fiskere i min familie.

– Man skal huske, at måske er der tre ud af ti lærlinge, som ikke gider fiskeriet alligevel, men så fokuserer jeg på at gøre de resterende til nogle rigtig gode fiskere, for det, synes jeg, er vigtigt. Og det mig stolt, når jeg ser det lykkes, blandt andet som med Martin Kynde, der er en af mine gamle lærlinge, og som i dag er en dygtig fisker.

Og dét, at han altid er klar til at hjælpe andre, ikke er bange for at kaste sig ud i at fiske fra et andet land, altid bevarer troen på det positive og generelt ikke er bange for at starte forfra, er symptomatisk for Tamme Bolt. Og det er blot nogle af grundene til, at han i dag kan kalde sig for Årets Fisker 2023.

Fakta

Prisen til Årets Fisker uddeles i forbindelse med den årlige Fiskerikonference, der arrangeres af Vestjysk Bank og Fiskeri Tidende.De nominerede til prisen indstilles af fiskere, lokalforeninger mm. Det er fiskerne selv, der indstiller, og en jury, der vælger vinderen.

Jurykomiteen har bestået af:

  • Jørgen Eriksen, fiskeridirektør
    i Vestjysk Bank
  • Flemming Christensen, direktør i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd
  • Anders Olesen, Fiskehallen/Well-Fish
  • Ivan Krarup Jensen, Fiskeri Tidende.
Fiskerne fanger masser af kulmuler

De danske fiskere har haft et godt fiskeri efter kulmuler i årets første fire måneder

Fiskerne fanger masser af kulmuler

De danske fiskere har haft et godt fiskeri efter kulmuler i årets første fire måneder