Lobbyister stod bag udspil om trawlforbud fra østjyske borgmestre

Fem østjyske borgmestre får kritik for i det skjulte at have ladet en lobbyorganisation udarbejde forslag om trawlforbud

Med Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) i spidsen udsendte fem østjyske borgmestre i oktober sidste år en pressemeddelelse, hvor de krævede et forbud mod trawlfiskeri i et stort havområde ud for den jyske østkyst.

Nu viser det sig, at det i virkeligheden var lobbyorganisationen Danmarks Naturfredningsforening, der stod bag store dele af forslaget.

Det skriver Jyllands-Posten.

Avisen har fået aktindsigt i dokumenter, der viser, at det var Danmarks Naturfredningsforening, der både udpegede området og skrev store dele af den pressemeddelelse, der blev udsendt af borgmestrene, og det møder kritik.

– Det er problematisk, at borgmestrene ikke åbent har lagt frem, at begrundelsen for det politiske udspil én til én modsvarer Danmarks Naturfredningsforenings begrundelse for en trawlfri zone. Man skylder at sige, at det kommer fra DN, siger Christoph Houman Ellersgaard, magtforsker på Copenhagen Business School, til Jyllands-Posten.

Aarhus-borgmesteren afviser, at det skulle være problematisk, at store dele af forslaget i det skjulte er udarbejdet af en lobbyorganisation, og han siger til Jyllands-Posten, at han står på mål for forslaget.