Børn og unge spiser stadig ikke fisk nok

De unge mellem 4 og 19 år mangler stadig at spise mere fisk, før de rammer anbefalingen fra Fødevarestyrelsen.

På trods af, at en undersøgelse fra DTU Food viser, at omkring 4 ud af 5 børn og unge mellem 4 og 19 år herhjemme spiser fisk mindst én gang om ugen, er der stadig ikke tid til at hvile på laurbærene i forhold til anbefalingerne fra Fødevarestyrelsen.

– Det er dejligt at se, at både børn og unge har godt fat i fisken, og at den indgår i både frokosten og i aftensmaden. Men undersøgelsen fra DTU viser også, at der er plads til forbedringer,” siger Lone Marie Eriksen, der er chefkonsulent for fisk & skaldyr i afdelingen for afsætning, ernæring & markedsudvikling hos Landbrug & Fødevarer.

Ifølge kostrådene bør alle over fire år spise 350 gram fisk om ugen, hvilket svarer til 50 gram fisk dagligt.

Mange spiser fisk, men ikke nok
De danskere, der dagligt spiser fisk, får i gennemsnit mellem 12 og 17 gram fisk i deres daglige kost, hvilket vil sige, at de ligger et sted mellem en fjerdedel og en tredjedel af den anbefalede mængde.

– Vi ser det derfor som vores opgave fortsat at inspirere til at få nem og lækker fisk på menuen, og at samarbejde med leverandørerne og detailhandlen om at kommunikere fisk til forbrugerne hver uge. Så vil fisken også automatisk lande oftere i indkøbskurven,” siger Lone Marie Eriksen.

Fisk og skaldyr giver kroppen de vitaminer og mineraler, den har brug for – et parameter, som andre fødevarer ikke kan levere på.

– Vi har brug for at spise forskellige slags fisk og skaldyr – især af den fede slags – så vi kan få tilstrækkeligt med fiskeolier, selen, jod og D-vitamin, som kroppen har brug for, og som det kan være svært at få nok af fra andre fødevarer,” siger Puk Maia Ingemann Holm, der er chefkonsulent i afdelingen for ernæring hos Landbrug & Fødevarer.

De sædvanlige gengangere
I forhold til de foretrukne fisketyper, som foretrækkes af børn og unge, er der ikke sket det helt store over de sidste mange år.
Det er stadig salatprodukter, som makrel-, tun- og rejesalat, der kommer på brødet i madpakken, mens aftensmaden toppes af laks og fiskefrikadeller efterfulgt af rødspætte, skrubbe og skaldyr.

Fiskeriforeninger til EU-Kommissionen: Akut behov for handling

Danmarks Fiskeriforening og Sveriges Fiskeriforening har skrevet til EU-Kommissionen og bedt om hjælp, da situationen for rejefiskerne er kritisk

Fiskeriforeninger til EU-Kommissionen: Akut behov for handling

Danmarks Fiskeriforening og Sveriges Fiskeriforening har skrevet til EU-Kommissionen og bedt om hjælp, da situationen...