DFPO: Fiskere skal have fuld brexit-kompensation

Folketinget har påbegyndt forhandlingerne om fordelingen af den såkaldte Brexit-reserve
26 nov 2021

Fuld og fair kompensation til hver enkelt fisker, der har mistet fiskerettigheder efter Brexit. Det er kravet fra Danmarks Fiskeriforening nu, hvor Folketinget forhandler om fordelingen af den såkaldte Brexit-reserve.

Reserven er et plaster på såret til Danmark, hvor fiskerierhvervet har betalt en stor del af regningen for den aftale om Storbritanniens løsrivelse fra EU, som blev indgået for næsten et år siden. EU har stillet en kompensation på ca 2,0 mia. kr. til rådighed for Danmark, hvoraf godt 1,2 mia.kr. er øremærket til kompensation af fiskeriet, hvilket svarer til det tab dansk fiskeri har lidt.

- Endelig sker der noget. Vi har ventet urimeligt længe på en afklaring. Vi har mistet kvoter for 1,2 milliarder kroner, som er blevet givet til briterne i en studehandel for at lukke Brexit-aftalen. Kvoterne har vi fiskere købt og betalt. Derfor skal vi have fuld og fair kompensation for vores tab. I sidste ende handler det om at holde hånden under vores forretninger og vigtige arbejdspladser langt fra Bruxelles og København, siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.

I månedsvis har EU-Kommissionen forklaret, at statsstøtteregler stod i vejen for direkte støtte til fiskerne. Takket være Søren Gade (V), næstformand for EU-Parlamentets fiskeriudvalg, har det vist sig, at EU-Kommissionens rammer er knapt så strenge.

- Der er mulighed for at kompensere de berørte danske fiskere direkte for deres tab. Det ligger fast. Derfor hviler der et stort ansvar på Folketinget lige nu: Alt andet end fair og direkte kompensation til fiskerne vil være en skandale siger Svend-Erik Andersen.

I Danmarks fiskeriforening lægger man vægt på at pengene først og fremmest skal gå direkte til de berørte fiskere. Derudover peger man på, at der også er behov for en ophugningsordning.

- Pengene fra EU skal først og fremmest bruges på at kompensere de fiskere, der er ramt på indtægterne, som før nævnt. Herunder mener vi, der er behov for en en ophugningsordning, så antallet af fiskefartøjer kan tilpasses til de fiskerimuligheder vi står tilbage med efter brexit siger Svend-Erik Andersen.

Læs mere om:

Flere Nyheder