De børn, der kommer i dagpleje hos Brit Østergaard Olsen i Ebeltoft, skal ikke forvente, at de skal sidde og lave figurer af toiletruller, der skal pynte hjemme hos mormor og morfar. For som hun selv siger, hun er ikke den kreative type.
– Hjemme hos mig handler det om at komme ud i naturen og opleve noget. Har det regnet, så kommer vi ud i haven og ser på snegle, fortæller Brit Øster- gård Olsen, der er blevet nomineret til Årets Stjerneskud af sin mand, Jens Olsen, der er fisker med base i Ebeltoft.
Skal have et forhold til maden
Hos dagplejeren i Ebeltoft bliver der skabt så trygge og gode rammer som muligt for de små børn, men Brit Østergård Olsen vil også gerne give børnene en forståelse for, hvor maden kommer fra, og hvordan den bliver til.
– Jeg bor 300 meter fra fiskerihavnen i Ebeltoft, så vi er dernede, når vi kan. Hver fredag har min mand kajsalg i Ebeltoft, og der er vi trofast nede og se, hvad han har fanget og sælger, forklarer hun.
Hun fortæller, at børnene også får mulighed for at røre ved fiskene og udforske råvarerne, inden de bliver tilberedt.
– En dag fik de lov til at røre ved sorthummere, se på kløerne og tale om de spændende skaldyr. Det er sjovt at se, at børnene er interesserede i dyrene og bliver nysgerrige samt mere modige med alderen, forklarer den første nominerede til prisen som Årets Stjerneskud.
Men hos dagplejeren i Ebeltoft bliver børnene ikke kun præsenteret for de børnevenlige versioner af, hvor maden kommer fra.
– Min mand er også jæger. Så har han skudt et dyr, så kommer børnene med ned i haven og ser, hvordan man flår og slagter et dyr. Det er lige så naturligt, som når vi flår og ordner en fisk ved vasken. Det er ikke noget, de kommer til at opleve i de fleste hjem, så derfor er jeg glad for, at jeg kan give dem muligheden hos mig, siger Brit Østergård Olsen.
Alle forældrene til børn i Brit Østergård Olsens dagpleje er indforstået med, at deres børn bliver præsenteret for alle aspekter af, hvordan madvarer bliver til.
Er med til det hele
Brit Østergård Olsen forklarer, at hos hende skal børn lære, at mad ikke er farligt. Det er små børn, hun har med at gøre, derfor er det også vigtigt for hende, at de lærer tingene på et forståelsesniveau, der passer til dem. Det samme gør sig gældende, når der skal laves mad af de fisk, som hendes mand har fanget.
– Det er ikke så tit, at vi får varm mad herhjemme til frokost. Det er ofte rugbrød, boller og frugt, men børnene bliver involveret i det hele. Bliver der lavet en omelet, fiskefrikadeller eller smurt en mad, så er de med fra start til slut. Det kan jeg godt lide, og det kan de heldigvis også, fortæller Brit Østergård Olsen om sit arbejde med at få børnene interesseret i, hvad mad er, og hvor det kommer fra.