Er der en, som er god til at lave mad med fisk, og som ikke er bange for at lære andre, hvordan de skal håndtere fødevarer fra havets store spisekammer, så er det Rikke Stjerne Møller fra Sæby.
Hun er kvinden bag profilen Fiskerkonens opskrifter på Instagram, hvor hun præsenterer andre for livet som netop fiskerkone, men også for de mange fisk og skaldyr, der findes i de danske farvande, og hvordan de kan tilberedes.
Kan noget særligt, når børn er med
Rikke Stjerne Møller lærer ikke kun fra sig på de sociale medier. Hun pakker også gerne redskabskasserne bag i bilen og drager ud på kajkanter og markedspladser rundt om i landet, hvor hun sammen med sin mand, Henrik Krogh Larsen fra FN 261 Stjerne, og døtrene Emma og Laura lærer store som små, hvordan man laver mad med fisk.
– Det med at lære børn og voksne om fisk er noget helt specielt. Når vi holder vores workshops, så er det bare lidt bedre, når der også er børn med, for de er vidunderligt nysgerrige og spørgelystne, siger hun.
– Det med at lære noget, når der er mulighed for at røre ved madvarer- ne og bare være med, det kan noget helt andet i forhold til, hvis børn skal lære det fra en bog med opskrifter, fortæller Rikke Stjerne Møller om, hvorfor det er lidt særligt at få muligheden for at lære børn om, hvordan en ret med fisk og skaldyr kan blive velsmagende.
For Rikke Stjerne Møller, der er primus motor, når familien holder workshops, så er det noget særligt, når der er blandede aldersgrupper blandt deltagerne.
– Når vi evaluerer efter en workshop, og børn har fået muligheden for at arbejde sammen med deres forældre eller bedsteforældre i et køkken, så er alle deltagere glade. For det er en god måde at være sammen på som familie, da alle får noget ud af det og er glade. Hvorimod en tur i en forlystelsespark oftest kun er sjovt for børnene. Det skaber sammenhold og glæde, når man som familie får lov til at lære noget nyt sammen og måske overskride nogle grænser, lyder det fra fiskerkonen fra Sæby.
Børn er nysgerrige
Om det er et barn på seks, et på 13 eller en voksen på over de 50 år, der skal lære at lave noget med fisk, gør ingen forskel for Rikke Stjerne Møller, når hun først står klar til at lære fra sig i sine workshopkøkkener.
– Det er tydeligt, at elever fra en 8. klasse har haft madkundskab. De ved godt, hvordan man gennemgår en opskrift. Der er det lidt anderledes, når jeg har de blandede madkurser med et stort aldersspænd – for der kan snildt være nogle voksne, som aldrig har arbejdet i et køkken, og som skal have en del hjælp undervejs, griner Rikke Stjerne Møller og fortsætter:
– Hvis det er et barn på fire, så handler det bare om at være med og smage, hvor de lidt større børn gerne vil være med til at lave det hele. Men det gode ved at have børn med i køkkenet er, at de kan få prøvet noget nyt. De får udfordret deres smagsløg, og måske lærer de at spise madvarer, de måske havde forventet, at de ikke ville kunne lide, lyder det afsluttende fra den anden nominerede til Årets Stjerneskud, Rikke Stjerne Møller.