Vattenfall afviser beskyldninger: Vi har tilgodeset fiskernes interesser

Vattenfall afviser nu på det kraftigste, at selskabet skulle have forbigået regler om kompensation til fiskere i forbindelse med opsætning af havvindmøller

Foto: Nicholas Doherty //Unsplash

Vattenfall har ingen interesse i at spille fiskere ud mod hinanden – ej hellere at snyde fiskere for deres retsmæssige kompensation i forbindelse med Vattenfalls opsætning af havvindmøller.

Ovenstående udtalelse kommer fra Arne Rahbek, ansvarlig for lokal interessevaretagelse hos Vattenfall. Hans udtalelse kommer, efter at formanden i Sydvestjysk Fiskeriforening, Thomas Rahbek Sloth, på foreningens generalforsamling 22. marts i år langede ud efter Vattenfall og beskyldte energiselskabet for ikke at behandle fiskere ordentligt.

– Vattenfall siger, at de vil sameksistensen, men arbejder alligevel på at spille fiskerne ud mod hinanden, så det i sidste ende bliver billigere for dem. Men faktum er, at de har opsat møller uden at overholde Fiskerilovens §78, sagde Thomas Rahbek Sloth dengang.

En provokerende udmelding

Udmeldingen fra formanden for Sydvestjysk Fiskeriforening fik for alvor nøglepersoner hos Vattenfall op af stolene. Og Vattenfall har nu valgt at tage til genmæle mod det, som de opfatter som decideret ukorrekt:

–  Fiskere skal have den erstatning, som tilkommer dem – og denne udbetaler vi gerne, fastslår Arne Rahbek.

– Det er korrekt, at vi har en anden opfattelse af, hvordan pengene skal udbetales. Efter vores opfattelse skal erstatningen tilfalde den enkelte fisker, der har lidt tab, hvorimod Danmarks Fiskeriforening har en anden opfattelse, siger Arne Rahbek.

Der har også hersket uenighed mellem Danmarks Fiskeriforening og Vattenfall om, hvorvidt Vattenfall fulgte reglerne eller ej, når det gjaldt selve annonceringen af mulighederne for erstatning. Arne Rahbæk gør det klart, at reglerne er fulgt:

– For det første har vi annonceret i Fiskeri Tidende, at hver eneste fisker nu var i stand til at få en kompensation, og hvis de mente, at de var repræsenteret af DFPO, så skulle de ikke gøre yderligere i første omgang. Men dem, der mente, at de ville selv gøre tingene, eller ikke var medlem af Danmarks Fiskeriforening – de skulle tage kontakt til os, siger Arne Rahbek.

Fiskeriforening er uenig

Thomas Rahbek Sloth fra Sydvestjysk Fiskeriforening er blevet forelagt de punkter, som Vattenfall har bragt på banen. Og han er ikke enig med deres fortolkning:

– I lovteksten står der sort på hvidt i Karnovs noter, at tilladelse kun kan udstedes, når der er truffet endelig afgørelse eller indledt forhandling. Det er min helt klare opfattelse, at dette ikke har været tilfældet, siger Thomas Rahbek Sloth.

– Sådan som jeg fortolker loven, så skal der som minimum være foregået en brevveksling mellem parterne vedrørende spørgsmålet om erstatning til de berørte erhvervsfiskere. Dette er ikke sket, tilføjer Thomas Rahbek Sloth.

Besøgte byer på Vestkysten

Arne Rahbæk påpeger overfor Fiskeri Tidende, at repræsentanter fra Vattenfall har været på besøg i Esbjerg, Hvide Sande, Thorsminde og Thyborøn, hvor de orienterede fiskere om muligheden for at søge erstatning: Enten via Danmarks Fiskeriforening eller individuelt.

– Så jeg er helt klart af den opfattelse, at vi har orienteret godt og grundigt om mulighederne for kompensation, pointerer Arne Rahbek.

– Vi ved godt, at fiskeriet er presset på flere fronter. Og tro mig vi er naturligvis optaget af at følge loven til punkt og prikke og udbetale den kompensation, fiskerne har krav på. Vi arbejder side om side på havet og skal gøre det mange år frem, så vi ønsker det bedste mulige samarbejde, slutter Arne Rahbek.

Fakta

Hvad siger loven?

Sydvestjysk Fiskeriforening har i deres kritik af Vattenfall taget udgangspunkt i lovbekendtgørelse 2023-03-01 nr. 205 om fiskeri og fiskeopdræt. I kapitel 15 vedrørende fiskeriets forhold over for andre aktiviteter kan man læse følgende under det, som i loven kaldes “Karnovs noter”:

143: “Tilladelse udstedes kun, når der er truffet endelig afgørelse eller indledt forhandling, dvs. at der i det mindste er sket en brevveksling mellem parterne vedrørende spørgsmålet om erstatning til de berørte erhvervsfiskere, eller spørgsmålet er blevet henvist til nævnsbehandling.”

Ulovlige tejner bjærget ved Anholt

I sidste uge fandt en patrulje fra Fiskeristyrelsen en masse efterladte tejner med døde dyr i

Ulovlige tejner bjærget ved Anholt

I sidste uge fandt en patrulje fra Fiskeristyrelsen en masse efterladte tejner med døde dyr...