Med N.B. Ferdinandsens konkurs er der ikke blot blevet én aktør færre inden for fiskeribranchen. Det er en absolut sværvægter, der lukker. Det kendte skibsmæglerfirma på fiskerihavnen i Gilleleje står lige så fast i fiskernes bevidsthed som visheden om, at de altid kunne finde firmaets annoncer på Fiskeri Tidendes bagside. År ud og år ind.
Som mange andre familieforetagender startede N.B. Ferdinandsen i det små. Firmaet blev grundlagt i marts 1943 af Niels Børge Ferdinandsen og Cathrine Ferdinandsen. Oprindeligt gjaldt det handel igennem skibsprovianteringen, men i kølvandet på provianten fulgte en snak om, hvilke kuttere der var til salg. Den slags oplysninger gik fra mund til mund. Ingen havde hidtil sat handel med fiskefartøjer i system. Det gjorde Niels Børge Ferdinandsen med firmaet, der oprindeligt hed Sjællandske Skibssalgsbureau.
Niels Børge Ferdinandsen var handelsmand, men faglært som bådebygger. Han var søn af bådebygger Axel Ferdinandsen, søn af bådebygger Karl Ferdinandsen, der var søn af bådebygger og fisker Ferdinand Karlsen, der igen var søn af bådebygger og fisker Karl Kristensen. Slægten har frem til 1987 haft Gilleleje Skibs- og bådebyggeri. En uafbrudt linje af bådebyggere i Gilleleje.
Tiden var med Niels Børge Ferdinandsen. Efterkrigstidens danske samfund var i rivende udvikling med bedre infrastruktur, ikke mindst bedre telefonforbindelser, som var vigtig for firmaet. Cathrine passede telefonen hjemme, mens Niels Børge kørte rundt på havnene og handlede med fiskere.
Mobiltelefonens fremkomst ændrede handelsmønsteret. Tidligere foregik al telefonsnak som regel om aftenen efter spisetid, når fiskerne var hjemme. Med mobilen kunne de til enhver tid ringe til firmaet.
N.B. Ferdinandsen blev snart landsdækkende og fik kontor på Hovedgaden i Gilleleje, og den første elev blev ansat. Familiens ældste søn trådte ind i firmaet i august 1961, kun 18 år gammel, og i oktober 1982 fulgte den yngste, Benn, efter, 17 år gammel.
Og de vidste, hvad de gik ind til. Det hændte, at Jan Ferdinandsen som dreng måtte passe telefonen, når Cathrine og Niels Børge var i biografen.
N.B. Ferdinandsens stadige vækst krævede mere plads, så firmaet flyttede ind i nye lokaler på Gilleleje Havn og fik satellitkontorer i Hvide Sande, Hanstholm, Hirtshals, Skagen og Nexø. Væksten rakte langt ud over Danmarks grænser og kom med tiden til at omfatte Norge, Færøerne, Grønland, Tyskland, Polen, Holland, Litauen og Frankrig.
Forretningsområdet blev samtidig udvidet til at omfatte andet end handel med fiskerfartøjer. Salg af FKA, MAF, kW, BT, ekspedition hos myndigheder, banker, forhandlinger med mere kom til. Det indebar, at det ikke var så ligetil som tidligere at servicere fiskerne.
– Fiskerierhvervet har været genstand for store omvæltninger og står fortsat over for store udfordringer med hensyn til miljø, økonomi og politisk indblanding, siger Benn Ferdinandsen og håber på en god fremtid for det erhverv, der har været grundlaget for N.B. Ferdinandsens virke i mere end 80 år.