Fra “Bør” til “Skal”: Miljøministeren ændrer retningslinjer om forurenet spildevand

Miljøministeren lagde kontant ud med at bebude en stramning af retningslinjerne for, hvornår virksomheder må udlede forurenet spildevand i havområder

Miljøminister Magnus Heunicke (S)

Miljøminister Magnus Heunicke (S) Foto: Lars Bertelsen // Miljøministeriet

Om han havde modtaget rettidig professionel vejledning – eller blot forberedt sig bedre – det siger historien ikke noget om.

Hvorom alting er, så var det en miljøminister i god form, som tirsdag mødte op i samråd i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Formen var klasser bedre end den var 22. maj, hvor der i samme udvalg var samråd om den alarmerende tilstand og tiltagende iltsvind i de indre danske fjorde og farvande. Her påpegede Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten, at “Havets Minister” nemt kunne ende med at blive “Det Døde Havs Minister”.

Tirsdagens samråd var indkaldt, efter at DR i slutningen af april kunne afsløre, at virksomheden Cheminova – i lighed med en lang række andre danske virksomheder – har fået lov til at udlede miljøfarlige stoffer i havområder, hvor grænserne for, hvor meget forurening, der må være i vandet, er overskredet for længst.

Retningslinjer bliver strammet

Miljøministeren lagde kontant ud med at bebude en stramning af retningslinjerne for, hvornår virksomheder må udlede forurenet spildevand i havområder.

Kernen i debatten er udledningen af miljøfarlige stoffer i havområder, hvor koncentrationerne allerede er for høje. Kritikere, herunder flere eksperter, har påpeget, at de nye retningslinjer fra marts 2024 potentielt tillader en stigning i udledningen af disse stoffer.

“Bør” bliver til “skal”

Eksperterne hæfter sig ved en tilsyneladende lille, men afgørende sproglig ændring i retningslinjerne. Hvor der tidligere stod, at en stigning i koncentrationen af miljøskadelige stoffer ikke “skal” tillades mere end fem procent 350 meter fra udledningsstedet, er ordlyden nu ændret til “bør”.

Dette, frygter eksperterne, kan give virksomheder større spillerum til at øge deres forurening.

Miljøministeren annoncerede på samrådet, at han vil ændre ordlyden tilbage fra “bør” til “skal” for at sikre strengere kontrol.

Ældgamle miljøgodkendelser

Desuden imødekommer Magnus Heunicke et specifikt kritikpunkt ved at love en uvildig undersøgelse af Cheminovas miljøgodkendelser, der ikke er blevet revideret siden 2006. Dette til trods for skærpede miljøkrav.

Miljøministeren har selv betegnet disse godkendelser som “forældede” og gentog dette på samrådet, hvor han lovede en grundig undersøgelse af netop denne sag.

Til gengæld vil ministeren ikke efterkomme oppositionens krav om en bredere uvildig undersøgelse af hele sagen. Dog annoncerede han oprettelsen af en task force, der skal fremskynde arbejdet med at revurdere gamle miljøtilladelser for virksomheder som Cheminova.

Nye tilladelser til fiskeri af blåmuslinger i Limfjorden

Fiskeristyrelsen har den 17. oktober 2024 udstedt nye tilladelser til fiskeri efter blåmuslinger i Limfjorden i sæson 2024-25

Nye tilladelser til fiskeri af blåmuslinger i Limfjorden

Fiskeristyrelsen har den 17. oktober 2024 udstedt nye tilladelser til fiskeri efter blåmuslinger i Limfjorden...