Enhedslisten om Havets Minister: – Det ender jo med, han bliver det Døde Havs minister

Onsdag eftermiddag var der samråd i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, hvor den alarmerende tilstand i det danske havmiljø var hovedtemaet.

Det var en presset miljøminister, som skulle forsvare sin selverklærede titel som Havets minister til åbent samråd i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, hvor krisen i havmiljøet var til behandling.

– Ministeren har ikke har ikke vist, at han havets minister endnu. Det ender jo med, han bliver det Døde Havs minister.

Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten lagde ikke fingrene imellem, da han kom med sin afsluttende bemærkning til det samråd i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, som fandt sted onsdag eftermiddag, hvor den alarmerende tilstand i det danske havmiljø var hovedtemaet.

Havets minister under pres

Miljøminister Magnus Heunicke – som jo tidligere har udråbt sig selv som havets minister – var mødt op til samrådet, indkaldt af Søren Egge Rasmussen, som udtrykte frustration over regeringens manglende handling siden det forrige samråd i oktober sidste år, og kritiserede den manglende forbedring i havmiljøet siden sidste sommer.

Diskussionen drejede sig hurtigt mod Vejle Fjord som eksempel på den generelle havmiljøkrise. Regeringen har iværksat en strategi, der indebærer opkøb af landbrugsjord omkring fjorden for at reducere kvælstofudledningen fra landbruget, som er langt den største kilde til forurening og iltsvind. Magnus Heunicke fremhævede, at denne indsats allerede har ført til forbedringer, selvom resultaterne tager tid at materialisere.

Miljøministeren kunne fortælle, at fra 2024 forventes opkøbet af jorden at reducere kvælstofudledningen til Vejle Fjord med 123,5 tons årligt. Derudover planlægger regeringen at reducere yderligere 43 tons kvælstof som en del af en akutpakke til havmiljøet. Samlet set forventes en årlig reduktion på 216 tons kvælstof i fjorden.

Utilstrækkelige svar

Søren Egge Rasmussen fandt dog disse tiltag aldeles utilstrækkelige og påpegede, at indsatsen i Vejle Fjord kun udgør en brøkdel af den nødvendige reduktion på landsplan, der er beregnet til 18.000 tons kvælstof.

– Vi er på dette samråd kommet frem til at at man er kommet i mål med cirka 1 procent af løsningen med at reducere kvælstof forureningen i Vejle Fjord. Altså en procent af det samlede opgave på cirka 18.000 tons, påpegede Søren Egge Rasmussen.

Magnus Heunicke brugte lejligheden til at understrege, at selvom Vejle Fjord blev brugt som eksempel, arbejder regeringen på flere initiativer på tværs af landet. Han pointerede også, at ansvaret for den nuværende situation ikke kun ligger hos den nuværende regering, men også hos tidligere skiftende flertal, som ikke har taget nødvendige skridt tidligere.

Skal stå skoleret om Cheminova

Allerede 28. maj skal miljøministeren igen stå skoleret i et samråd, der drejer sig om havmiljø.

Denne gang er det på baggrund af spørgsmål fra flere medlemmer, som gerne vil vide, om ministeren har haft kendskab til, at Cheminova og en række andre virksomheder i årevis har haft tilladelse til at udlede giftige kemikalier i danske havområder.

Desuden vil spørgerne gerne vide, om ministeren været orienteret om, at man i Miljøministeriet – i stedet for at gribe ind over for virksomhederne –  har arbejdet for, at de forurenende virksomheder kunne fortsætte deres giftige udledninger til havmiljøet.

Ansøgningsrunde om fiskeri af fladfisk i Tyskland er nu åben

Fiskerfartøjer, der er indregistreret i Danmark, kan nu søge om adgang til erhvervsmæssigt fiskeri af anden fladfisk end rødspætter i tysk farvand i Østersøen...

Ansøgningsrunde om fiskeri af fladfisk i Tyskland er nu åben

Fiskerfartøjer, der er indregistreret i Danmark, kan nu søge om adgang til erhvervsmæssigt fiskeri af...