Torsk lader til at kunne tilpasse sig højere havtemperaturer

Klimaforandringer og højere havtemperaturer er formentlig ikke så skadelige for torsk som man kunne frygte

Arkivfoto

Kan torsk tilpasse sig en højrere havtemperatur? Ja, lyder det fra norske forskere. Men tilpasningen sker ikke straks – men hellere fra generation til generation.

Norsk forskning viser nemlig, at de instruktioner, som moderfisken kommunikerer videre til sit afkom, ændrer sig markant, jo højere vandtemperaturen er.

Kort fortalt, så bruger moderfisken sine gener til at styre udviklingen af ​​væv, organer og vækst hos afkommet gennem disse vigtige instruktioner. En slags “programmering”, om man vil. På fagsprog kaldes instruktionerne for mRNA eller “budbringer RNA”.

De norske forskningsresultater peger på, at det miljø, den voksne fisk lever i, er afgørende for de genetiske instruktioner, der styrer, hvordan afkommet vil udvikle sig.

Resultaterne indikerer, at torsken har en evne til at tilpasse sig forandringer i deres miljø fra den ene generation til den næste – men formentlig kun så længe, at havtemperaturen ikke bliver alt for høj, konkluderer de norske forskere.

Husk at tilmelde dig generalforsamlingen!

Generalforsamlingen i Danmarks Fiskeriforening nærmer sig, og den afholdes i år i Hirtshals. Deadline for tilmelding er 20. maj.

Husk at tilmelde dig generalforsamlingen!

Generalforsamlingen i Danmarks Fiskeriforening nærmer sig, og den afholdes i år i Hirtshals. Deadline for...