Danskerne spiser alt for meget opdrættet laks.
Det mener fiskehandler Jakob Clausen, der er indehaver af Clausens Fiskehandel i Aarhus.
– Når vi sælger fisk i forretningen, så sælger vi som udgangspunkt så meget dansk og så meget vildtfanget fisk som overhoved muligt. For mig er laksen vores søndagskylling, og det er det eneste produkt, jeg tilnærmelsesvis ikke er stolt af at sælge.
Sådan lyder det fra den aarhusianske fiskehandler i en video, som han selv kalder den mest kontroversielle video, han nogensinde kommer til at lægge på YouTube.
Færøsk laks er også opdrættet
Jakob Clausen går så vidt at sige, at han hader den opdrættede laks, og han ærgrer sig over, at der er indført 0-kvote på vildtfanget laks i den danske del af Østersøen, for vildtfanget laks er et produkt af en helt anden kvalitet, som han med stolthed havde solgt til sine kunder.
Han konstaterer i videoen, at mange forbrugere blev kritiske over for opdrættet laks fra Norge, efter at der blev lavet en dokumentarudsendelse, som blandt andet viste, hvor store mængder tilsætningsstoffer, der anvendes i den norske lakseproduktion. Derfor vil forbrugerne i stedet have laks fra Færøerne.
– De danske forbrugere råber og skriger på færøsk laks, og mange af dem tror, at færøsk laks kommer fra havet, men den er også fra opdræt, siger han.
– I min optik er opdrættet fisk noget, man skal holde sig fra, fordi jeg ikke synes, man skal gå ind og pille ved vores fødevarer. Jeg synes, det vi propper i munden, skal være så naturligt som muligt, siger Jakob Clausen.
– Det fede ved vildtfanget fisk er, at der sidder ikke en eller anden og stikker en kulmule i siden med en kanyle for at give den farvestoffer og ekstra fedtstoffer. Nej, den svømmer rundt derude og passer sig selv, siger han.
Et nødvendigt onde
Selv om Jakob Clausen er meget kritisk over for opdrættet laks, har han ingen planer om at tage den ud af sortimentet i sin forretning.
– Jeg får somme tider at vide, at jeg bare kan lade være med at sælge den. Det er typisk socialdemokrater og folk fra Enhedslisten, der kan finde på at sige sådan. Problemet er, at en tiendedel af min omsætning ligger på laks. Det er den fisk, vi sælger allermest af i løbet af en dag, siger Jakob Clausen.
– Derfor kan vi ikke bare tage den ud af sortimentet, for så går folk ind til naboen eller i supermarkedet i stedet. Derfor ser jeg det som min opgave at formidle, og så er det op til forbrugerne at tage stilling til det, siger han.