For mange kvoter og regler: Hundested Fiskeexport søger nye ejere i hårde tider

Stramme kvoter og EU-reguleringer gør livet svært for familieejede Hundested Fiskeexport, der efter næsten 90 års drift i samme familie nu er blevet sat til salg

Efter næsten 90 års drift i samme familie er det blevet tid til at slutte en æra for A/S O.V. Jørgensen – Hundested Fiskeexport.

En kombination af strenge fiskekvoter og reguleringer – og deraf følgende økonomisk pres – har tvunget ejerne til at sætte virksomheden til salg.

Ole V. Jørgensen, 73 år og virksomhedens mangeårige primus motor, har i flere årtier været en nøgleperson i den daglige drift. Og han har været vidne til, hvordan udfordringerne med fiskerikvoter har presset virksomheden ud i en uholdbar situation.

Ole V. Jørgensen lægger da heller ikke fingrene imellem, når han skal berette om årsagen til salget:

– Fiskerne kan ikke få lov at fange de fisk, vi har brug for. Der er lave kvoter i Østersøen, og det rammer os hårdt, siger han.

Bliver sværere år for år

Han forklarer, hvordan EU-reguleringerne om kvotebestemmelser, designet til at beskytte fiskebestandene, i stadig større omfang spænder ben for fiskeriet og dermed også for virksomhedens fortsatte eksistens.

De seneste år har især perioden i januar og februar været udfordrende, for her er fiskeriet lukket helt ned i Østersøen.

– Det kan vi ikke leve med, uddyber Ole V. Jørgensen, der igennem de seneste tre år har hørt fiskerne kæmpe for at få tilladelser til fiskeri i de kritiske måneder. Men responsen fra myndighederne har været nedslående: EU og miljøhensyn kommer først.

– Vi sætter penge til. Det løber ikke rundt. Vi har i de senere år kæmpet med vigende indtægter og stigende omkostninger. Fiskerne har store udfordringer med bifangstregler, der komplicerer fiskeriet. Skarver og sæler æder fiskene, men de bliver jo ikke stoppet. Det er fiskerne, der betaler prisen hver gang, siger Ole V. Jørgensen.

Svært at planlægge

Ifølge ham betyder reglerne, at mange arter kun må fiskes som bifangst, hvilket gør det nærmest umuligt for fiskerne at planlægge fangsterne effektivt.

Firmaet, der beskæftiger omkring 30 ansatte, har set indtjeningen falde igennem de sidste 4-5 år.

– Det er meget op ad bakke det meste af tiden. Vi kan kigge på en succesfuld forhistorie for virksomheden, men det kan vi jo ikke leve af i fremtiden. Vores eksistens er ganske enkelt truet på grund af de stramme reguleringer, der lægger bånd på erhvervet, påpeger Ole V. Jørgensen.

Hans datter – Mette Hoffmann Jørgensen – som er direktør, har desuden fået andre prioriteter.

– Hun er lige nu på barsel, fordi hun lige er blevet mor til en lille dreng. Og hun har ikke lyst til at arbejde 12 timer i døgnet, som hun gjorde før, når der ikke er udsigter til, at driften bliver mere rentabel, fortæller Ole V. Jørgensen.

– Det kan blive svært for en ny ejer at få det til at løbe rundt, men jeg håber, der er nogen, der har nogle nye kræfter og ideer, siger han.

Et stykke fiskerihistorie

Selvom lukning ikke er et ønskescenario, kan det blive nødvendigt, hvis en køber ikke melder sig. Hundested Fiskeexport er ikke bare en virksomhed; den er et stykke historie for dansk fiskeri og har gennem årene specialiseret sig i hurtigt og effektivt opkøb og videresalg af fisk til restauranter, grossister og eksportmarkeder.

Firmaet råder over et komplekst logistisk netværk, der har sikret daglige leverancer fra havnene på Sjælland og Bornholm videre til kunderne. Med egne lastbiler og et bredt netværk har virksomheden også leveret vognmandskørsel, køleis og driftet Sjællands eneste anlæg til vask af genbrugsfiskekasser. Alt dette risikerer nu at forsvinde.

Ole V. Jørgensens højeste ønske er, at politikerne tager en mere nuanceret tilgang til kvotesystemet og bifangstreglerne og ikke blot følger direktiverne blindt.

Selvom han fortsat håber på en løsning, erkender han, at tiden er ved at løbe ud.

– Nu har vi kæmpet i så mange år. Og vi sætter alt for ofte penge til, når regnskabet gøres op. Nu er vi nået til vejs ende. Vi tager konsekvensen, så det ikke pludselig bliver banken, der bestemmer, om vi lukker eller ej. Det vil vi gerne selv bestemme, slutter Ole V. Jørgensen.