Nye patruljeskibe skal fokusere på militære opgaver: Regeringen vil lease miljøskibe

Færre opgaver ventes at gøre de kommende patruljeskibe mere effektive til militære formål

patruljeskib søværnet

Et konceptuelt eksempel på, hvordan Forsvarets kommende patruljeskibe kan komme til at se ud. Illustration: OMT // Søværnet

Regeringen overvejer at lease moderne miljøskibe, så Søværnets kommende patruljeskibe udelukkende skal varetage militære opgaver. Det betyder, at designet af de nye skibe til ni milliarder kroner muligvis skal ændres i sidste øjeblik.

Det skriver Ingeniøren.

Den beslutning er blevet aktuel efter sidste uges ministerrokade, hvor ansvaret for havmiljøberedskabet og kystredningstjenesten overgik til det nye beredskabsministerium. Dermed slipper Søværnet for de civile miljøopgaver, hvilket har været et ønske i længere tid.

Mere effektive til militære formål

Ingeniøren skriver, at ifølge Forsvarsakademiets Søren Nørby gør ændringen skibenes fremtid mere uklar, men han peger også på, at færre opgaver vil gøre skibene mere effektive til deres militære formål.

Konsortiet bag patruljeskibene, som inkluderer Terma, OMT og PensionDanmark, bekræfter, at de er klar til at justere skibene, så de fokuserer på militære kapaciteter som minelægning i stedet for havmiljøopgaver.

Folketinget forventes at træffe endelig beslutning om projektet i 2025, og de første skibe skal være klar i 2029.