Svend-Erik Andersen: Mindre trawl kan godt være skånsomme

FORMANDEN HAR ORDET

Formand for Danmarks Fiskeriforening Svend-Erik Andersen Foto: Fiskeri Tidende

Jeg blev glad forleden, da jeg læste, at Landsforeningen Levnede Hav sagde noget fornuftigt. På foreningens Facebook-side kunne man læse et indlæg om trawlfiskeri, hvor Levende Hav skrev om Kim Petersens RS 73 Annika fra Bønnerup Strand og om en belgisk bomtrawler.

Som forfatteren skrev, så er der en verden til forskel på de to fartøjer, selvom de begge fisker med bundslæbende trawl. Og mens den belgiske bomtrawler fik så hatten passede, så blev det konstateret at ”Annikas maskine og trawl ikke (vil) gøre nogen skade på havnaturen og fiskebestande”. Det er jeg enig i.

Budskabet var, at der er brug for en mere nuanceret debat om trawlfiskeriet. Det er jeg også meget enig i. Og Levende Hav skrev videre, at bundtrawlsfiskeri med et fartøj som Annika ”er et skånsomt fiskeri, og derfor skal det beskyttes ligesom al det skånsomme fiskeri. Vi skal have fisk fra de danske farvande, og vi skal også have mere fiskeri fra de mindre østvendte havne.”

Igen: Jeg er enig.

Lad os da erkende, at mindre fartøjers trawl bør kunne tælle med som skånsomt fiskeri. Ligesom snurrevod, som også har bundpåvirkning. Det ville være godt for alle. For det ville forhåbentlig gøre, at NaturSkånsom-ordningen endelig kunne blive en succes, hvis der kom nogle flere fisk til den. Det ville give nogle mindre kystfiskere bedre afregningspriser, det ville give forbrugerne bedre mulighed for at vælge lokalt fanget fisk, og det ville gøre kystfiskeri mere attraktivt.

Det har vi brug for. Lige nu går vi i DFPO og undrer os over, om der nogensinde kommer gang i de længe lovede forhandlinger om fremtidens fiskeri med udgangspunkt i Fiskerikommissionens anbefalinger. Det er snart et år siden, vi fik dem.

Og uret tikker. Forhandlingerne handler efterhånden om en hel buket af sager, som er afgørende for vores erhverv. Herunder altså kystfiskerordningen som løber ud til årsskiftet.

Danmarks Fiskeriforening er landets største kystfiskerforening, så det er klart, at vi er opmærksomme på det. Vi har haft vores eget udvalg for det kystnære fiskeri til at udvikle vores bud på, hvordan en ny ordning kan skrues sammen. Vi ikke helt enige med Fiskerikommissionen.

Vi ønsker én ordning for alle danske kystfiskere. En ordning, som samler og udvikler det danske kystfiskersegment til gavn for fiskeriet, lokalsamfundene og de danske fiskerihavne – uanset om havnene er små eller store.

Kystfiskeriordningen skal være enkel og med minimalt bureaukrati. Vi vil have fokus på sikkerhed til havs, enkel monitering og kontrol og social bæredygtighed. Vi ønsker, at man kan melde sig ind i ordningen uden at være bundet til den for evigt.

Der er mange hensyn at tage. Vi skal sikre volumen i kystfiskeriet, så vi hjælper med at holde gang i de mindre havnesamfund. Vi skal sikre gode finansieringsmuligheder og gode muligheder for generationsskifte.

Og vi skal passe på kystfiskeriet. Det er en vigtig del af dansk kultur og et vigtigt erhverv i de danske kystsamfund.

Derfor er der også mange følelser og mange politiske holdninger til kystfiskeriet. Det har desværre været lidt af en politisk slagmark i perioder. Og i andre perioder har der hvilet en lidt forloren fred omkring det på Christiansborg, fordi ingen turde erkende, at nogle af de løsninger, der er lavet, ikke har været optimale.

Så lad os prøve at tænke lidt nyt. Ligesom Levende Hav, der dukkede op med en nuanceret og konstruktiv tilgang til mindre trawlfartøjer. Det vil være til gavn for alle, der ønsker et dansk fiskeri, hvor der er en plads til og en fremtid for alle, der kan og vil.