Svend-Erik Andersen: CO2-afgiften skal udskydes, så vi får en reel omstilling af fiskeriet

Det er useriøst at bruge landingsstal til at kritisere regeringens beslutning om at sætte CO2-afgiften på pause. Begrundelsen er manglende omstillingsmuligheder

Formand for Danmarks Fiskeriforening Svend-Erik Andersen Foto: Fiskeri Tidende

Der er sagt og skrevet meget om regeringens forslag om at udskyde CO2-afgiften i dansk fiskeri. Jeg vil gerne slå fast, at det er en klog beslutning. For virkeligheden er, at fiskeriet ikke har omkostningseffektive muligheder for at omstille sig. Og når det ikke er tilfældet, så bliver CO2-afgiften bare en ekstra skat, som i yderste tilfælde kan kvæle fiskeriet. Derfor skal regeringen have stor ros for at tage ansvar og kæmpe for, at fiskeriet faktisk får mulighed for at omstille sig.

I aftalen om grøn skattereform, hvor CO2-afgiften blev besluttet, stod det sort på hvidt at:

Samtidig har fiskerierhvervet få muligheder for at omstille sig. Det betyder, at en høj CO2-afgift primært skønnes at resultere i produktionsnedgang og grænsehandel – og ikke omstilling.

Det skrev et bredt flertal i Folketinget under på, da de indgik aftalen.

Det er lige præcis kernen i den her sag. Medierne har forsøgt at gøre det til en diskussion om, hvordan de præcise landinger i januar har set ud, og om landingsmønsteret kan retfærdiggøre regeringens beslutning. Det er useriøst. Både fordi det er forkert at konkludere på baggrund af en enkelt måned, hvor afgiften endnu ikke er fuldt indfaset. Men i høj grad også, fordi det her handler om, at fiskeriet ikke har omkostningseffektive omstillingsmuligheder.

Ingen omkostningseffektive løsninger

DTU Aqua og Instituttet for Fødevarer- og ressourceøkonomi (IFRO) har lavet et katalog over de virkemidler, der kan reducere fiskeriets CO2-udledning. Det er et spændende katalog, men der står direkte, at man ikke ved en pind om, hvorvidt det er omkostningseffektive løsninger. Usikkerheden er dermed kæmpestor, og der er reelt set ingen, der ved, hvordan de forskellige løsninger virker i de forskellige dele af dansk fiskeri.

Danmarks Fiskeriforening satte inden forhandlingerne om den grønne skattereform konsulenthuset Implement Consulting i gang med at se på betydningen af en CO2-afgift i fiskeriet. De konkluderede, at det vil være billigere for fiskeriet bare at betale CO2-afgiften end at investere i de grønne løsninger, da de endnu ikke er omkostningseffektive.

Implement Consulting kunne samtidig vise, at fiskeriet bidrager med sølle 0,5 procent af Danmarks samlede CO2-udledning. Og at CO2-afgiften i fiskeriet kun vil bidrage med en reduktion af CO2-udledningen med 0,05 procent. Så når de grønne organisationer mener, det her er et kæmpe tilbageslag for klimakampen, så har de fuldkommen glemt proportionerne.

Vi skal udvikle fiskeriet

Jeg er glad for, at regeringen nu slår ind på en kurs, hvor udviklingen af fiskeriet er vigtigere end at sikre marginale CO2-reduktioner på kort sigt. Jeg håber, at vi nu kan samarbejde om at finde de løsninger, der kan sikre en grøn omstilling af fiskeriet, så vi kan håndtere CO2-afgiften, når den indfases i 2030.

I fiskeriet skal vi være klar til at gå nye veje, og vi skal være klar til at prøve de teknologier og løsninger af, der potentielt kan mindske vores CO2-udledning.

Og vores ambitionsniveau er stadig, at vi i fremtiden skal levere sunde og CO2-neutrale fødevarer. Det har vi potentialet for i dansk fiskeri, og det er et stærkt vidnesbyrd om, hvorfor det danske fiskeri skal udvikles.

Fiskeriet lander overenskomst med 3F

Ansatte på danske fiskefartøjer kan se frem til endnu bedre arbejdsvilkår, efter at DFPO, DPPO og 3F har indgået aftale om en ny 3-årig...

Fiskeriet lander overenskomst med 3F

Ansatte på danske fiskefartøjer kan se frem til endnu bedre arbejdsvilkår, efter at DFPO, DPPO...