Et stykke færøsk fiskeri-historie ligger nu på havets bund

Den 60 år gamle færøske langlinekutter Helena skulle egentlig blive til museum. Men den plan lykkedes ikke. Nu ligger skibet i stedet på havets bund

Det 60 år gamle, færøske langlinefartøj Helena ligger nu på havets bund. Foto: Skærmbillede fra Facebook-indslag

Det 60 år gamle, færøske langlinefartøj Helena har i mange år ligget fastgjort ved kaj i Klaksvík. Skibet hed oprindeligt Nónhamar og blev bygget på Skála skibsværft, Færøerne, til Klaksvík i 1964.

Længe var det planen, at Helena, som er et af de få oprindelige langlinefartøjer, der er tilbage, skulle bruges i forbindelse med et fiskerimuseum. Op igennem 60’erne oplevede Færøerne nemlig kæmpe fremskridt inden for fiskeri, idet adskillige moderne langlinefartøjer blev søsat. De fiskede ikke kun omkring Færøerne, men gjorde hyppige ture til blandt andet Flemish Cap ved New Foundland.

Men af forskellige årsager blev planerne om et museum ikke til virkelighed. Derfor blev der truffet beslutning om at sænke det gamle fartøj i Borðoyavík ved Klaksvík. Det skete i sidste uge.

Skibet skal nu fastgøres til bunden med to ankre på 1.000 kg hver og med kæder, der vejer 2.300 kg hver. Formålet med projektet er at give fritidsdykkere mulighed for at dykke ned til vraget. Blandt andet til uddannelsesformål.

En video fra sænkningen findes også på det færøske medie KvF. (link)